Actualitat >

Notícies

El suport a les persones cuidadores, un repte de salut pública

Com cuidem a les persones que cuiden? El pròxim 6 de juny les Trobades de Salut Pública del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) posaran el focus en aquest repte de la mà de tres professionals amb perspectives diferents. Davide Malmusi, director de Serveis de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, moderarà aquesta taula que engegarà amb María Salvador, responsable de Programes de Promoció de la Salut a l'escola del Servei de Salut Comunitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, exposarà els determinants de la salut de les persones cuidadores de familiars, tant el marc conceptual com les dades a Barcelona. En aquest sentit, Salvador dissertarà al voltant de les condicions en que desenvolupen el treball les persones cuidadores de familiars i com això determina la seva salut. Apuntant que, alhora i per la desigual distribució social del treball de cures, aquest pot actuar com a mecanisme de desigualtat en salut.

María Salvador, responsable de Programes de Promoció de la Salut a l'escola del Servei de Salut Comunitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, exposarà els determinants de la salut de les persones cuidadores de familiars, tant el marc conceptual com les dades a Barcelona. En aquest sentit, Salvador dissertarà al voltant de les condicions en que desenvolupen el treball les persones cuidadores de familiars i com això determina la seva salut. Apuntant que, alhora i per la desigual distribució social del treball de cures, aquest pot actuar com a mecanisme de desigualtat en salut.

Pilar Solanes, cap del Departament de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, intervindrà per explicar l'estratègia a la ciutat de Barcelona de suport a les persones que cuiden familiars (malalts i/o dependents) i com es va desenvolupar. Aquesta iniciativa, promoguda per la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores (XSFC), es va realitzar en el marc de les polítiques de salut de l'Ajuntament de Barcelona i s'inscriu dins de la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura 2017-2020. L'objectiu era dotar la ciutat d'un marc de referència sobre els reptes que cal abordar per aconseguir que totes les persones que cuiden familiars malalts i/o dependents de forma no remunerada rebin el reconeixement i el suport corresponent. També intervindrà, Victòria Coll, directora del Servei d'Atenció Domiciliària del Consorci de Salut i Social de Catalunya i de l'Espai Barcelona Cuida, que busca ser un espai de referència a la ciutat i de treball en xarxa amb els serveis i recursos dels diferents barris i districtes amb l'objectiu d'impulsar una organització social més justa, promoure la coresponsabilitat dels diferents agents socials per garantir el dret a rebre i proveir una atenció digna i de qualitat, així com reduir les desigualtats socials i de gènere que caracteritzen el model de provisió i recepció de l'atenció.

Com ja és habitual, les exposicions es podran seguir en directe al nostre Periscope i al Twitter del CSC, tot i que per seguir el debat posterior a les presentacions s'ha d'acudir presencialment a la sessió.