Actualitat >

Notícies

Nou programa de trobades de salut pública del CSC

Ja es pot consultar el nou programa de les Trobades de Salut Pública del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) que enguany tractaran la promoció de la salut comunitària, el suport a les persones cuidadores, la promoció de la salut a l'entorn de treball i la globalització i el canvi climàtic des de la perspectiva de la salut pública. Aquestes trobades, gratuïtes però que requereixen inscripció, són sessions especialitzades que des del CSC i en col·laboració amb altres institucions del sector proporcionen un espai on els professionals puguin aprofundir i debatre temes d'actualitat en matèria de salut pública i que ja són un referent al sector sanitari i social de Catalunya. En total hi ha quatre sessions, totes elles de 14 a 16 hores a la seu del CSC a Barcelona, ja es poden consultar les dates i els ponents de cadascuna de les trobades.

Enguany, aquest cicle s'inaugurarà amb una sessió dedicada a La promoció de la salut comunitària: oportunitats i reptes a propòsit de l'informe SESPAS 2018, i estarà moderada per Joan Ramon Villalbí, president de SESPAS, el pròxim 28 de març. L'accés, com en totes les trobades del CSC, és gratuït però cal omplir la inscripció. La primera intervenció serà a càrrec d'Andreu Segura, metge de Salut Pública jubilat i vocal de la Comissió de Bioètica i del Consell Assessor de Salut Pública de Catalunya que argumentarà perquè la salut comunitària és una oportunitat per a l'Atenció Primària. En aquest sentit, la crítica situació actual de l'Atenció Primària en el sistema sanitari espanyol requereix una resposta decidida i, per a Segura, una de les accions a emprendre en el context de la reorientació general de la sanitat, podria ser el desenvolupament de la dimensió comunitària, relegada a una pràctica voluntarista i marginal. Es parlarà de com implantar una perspectiva comunitària inclusiva, que interessi al conjunt de la població, i sense incórrer en extravagàncies podria ser capaç de materialitzar el paradigma bio-psicosocial d'Engel.

A continuació, Jara Cubillo, metgessa de família i comunitària i cap del servei de l'Àrea de Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, exposarà sobre la Salut comunitària i administració local: actors, pràctiques i reptes. Cubillo destacarà la importància dels agents principals que treballen a salut comunitària a nivell local i analitzarà com ha evolucionat la seva implicació, els conceptes que manegen i la situació actual. A més, reflexionarà sobre les diferents metodologies, i algunes experiències d'intervencions  en salut comunitària en l'àmbit local per establir alguns reptes futurs.

La darrera presentació, titulada: L'ètica de la promoció de la salut comunitària, anirà a càrrec de Begoña Roman, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, argumentarà que l'ètica de la promoció de la salut ha de basar-se en l'ètica cívica, per a la que el principi de justícia és cabal. Segons Román, la qüestió de ser just es complica quan anem al concret: l'atenció als factors socials, la prioritat dels menys avantatjats (en recursos econòmics i culturals); el respecte a l'autonomia; la participació de la comunitat; el dinamisme social i cultural; la gestió de la confiança en allò públic i oficial (vacunes, dietes, etc.), seran alguns temes que abordarà en aquesta línia.