Actualitat >

Notícies

Els aspectes ètics i legals d'atenció al final de la vida, a la pròxima sessió tècnica

El 14 de març celebrem una nova sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) sobre els Aspectes ètics i legals d'atenció al final de la vida: cures pal·liatives, mort digna, eutanàsia. La sessió és gratuïta però requereix inscripció, i es realitzarà a la seu del CSC a Barcelona de 14 a 16 hores. Per desenvolupar aquesta qüestió tindrem al doctor en Filosofia i membre de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona, Albert Royes, qui farà una presentació del marc ètic i legal. Després de la seva intervenció celebrarem un debat que ens donaran tres visions des de punts de vista diferents.

Així doncs, comptarem amb Íngrid Bullich, tècnica en salut del Pla director sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i secretària de la Junta de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia que exposarà la visió des de la pràctica infermera de geriatria i com es pot vetllar per una atenció pal·liativa de qualitat adaptada a les necessitats de les persones i les seves famílies, dins el marc legal, ètic i de bones pràctiques. Bullich, també destacarà la necessitat d'aportar la mirada  infermera al debat.

Helena Camell, cap del servei de medicina interna i cures pal·liatives del Consorci Sanitari del Garraf i presidenta de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, donarà la visió del metge de cures pal·liatives exposant d'una banda,  la responsabilitat dels professionals de la salut d'alleugerir el patiment tant com sigui possible i de mantenir una actitud compassiva. I, d'altra banda, abordarà la necessitat de que el Sistema garanteixi el dret a les cures pal·liatives i també de que es debati què fer quan el patiment no és evitable i la persona vol avançar la mort.

I, finalment, la presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, Isabel Alonso, intervindrà des de la visió de la societat civil argumentant com des de l'Associació defensen el dret a morir dignament i la legalització de l'eutanàsia respectant el dret a l'autonomia personal.