Actualitat >

Notícies

Nou article del SEPPS sobre l’ús de mecanismes de coordinació clínica en sis països d'Amèrica Llatina

La revista científica Gaceta Sanitaria ha publicat l'article Conocimiento y uso de mecanismos de coordinación clínica de servicios de salud de Latinoamérica liderat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i elaborat en el marc del projecte de recerca: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina-Equity-LA II.

L'article analitza el nivell de coneixement i ús, i les característiques de l'ús dels mecanismes de coordinació clínica entre nivells d'atenció en xarxes de serveis de salut de sis països d'Amèrica Llatina: Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, México i Uruguai. Els resultats mostren d'una banda, un elevat coneixement dels mecanismes de comunicació formal (full d'interconsulta, informe d'alta) i informal (telèfon i correu electrònic institucional), però es troben àmplies diferències entre l'atenció primària i especialitzada i entre països, en la seva utilització. D'altra banda, que els mecanismes de coordinació de la gestió clínica (guies compartides de pràctica clínica, reunions conjuntes), en general, són menys coneguts i escassament utilitzats. Així mateix es van identificar dificultats en la utilització dels mecanismes, relacionats amb factors propis dels professionals, i amb factors organitzatius i de context.

L'article presenta resultats de la línia de base del projecte Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut de diferents sistemes de salut a Amèrica Llatina (Equity-LA II), finançat per la EU, i coordinat pel Servei d'Estudis del CSC, en què participen sis països d'Amèrica Llatina i dos europeus. Signen l'article Andrea Miranda-Mendizabal, Ingrid Vargas, María Luisa Vázquez (Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, CSC), Amparo Mogollón (Universidad del Rosario, Bogotà), Pamela Eguiguren (Universidad de Chile), Marina Mendes (Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira, Recife, Brasil), Julieta López (Universidad Veracruzana, Mèxic), Fernando Bertolotto (Universidad de la República, Montevideo, Uruguai) i Delia Amarilla (Universidad Nacional de Rosario, Argentina).

Enllaços relacionats