Actualitat >

Notícies

El repte farmacèutic: les aliances interprofessionals

Optimitzar recursos, situar els pacients com a eix de les polítiques i potenciar el treball en xarxa són els tres pilars per avançar cap un model farmacèutic territorial centrat en aliances interprofessionals. Així ho va explicar Carles Codina, cap del Servei de Farmàcia del Hospital Clínic i director del Servei de Farmàcia del Consorci Hospitalari de Vic, a la darrera sessió tècnica del CSC. Aquesta, titulada “Reflexions per a l’establiment d’un model de política farmacèutica territorial”, va tenir lloc el passat 18 de desembre. 

A la trobada es va analitzar la política farmacèutica territorial basada en les aliances estratègiques. Es va posar d’exemple el model utilitzat entre els Serveis de Farmàcia de l’Hospital Clínic, del Consorci Hospitalari de Vic i de l’Hospital de Campdevànol, els quals Codina coneix de primera mà. “Els serveis de farmàcia s’han d’adaptar a la situació actual. El futur del sector està en les aliances interprofessionals que permetin compartir plans estratègics i anar cap a un model farmacèutic de política territorial, amb el pacient com a eix central i amb equips multidisciplinaris”, va afirmar.

Per fer-ho realitat cal tenir en compte una sèrie d’elements determinants. Primer de tot cal “voluntat de treballar plegats i que hi hagi molta predisposició per part dels professionals. Tot seguit s’ha de plantejar una estratègia correcta i una operativa competent. Això és bàsic perquè les aliances funcionin. I també la participació dels directors i gerents i que l’equip estigui obert a la mobilitat. Cal veure que és un ‘win to win’, on tothom hi guanya”, va assenyalar.  

El model escocès

A escala internacional, Codina va posar com exemple a seguir el model escocès, de la regió de Lothian, que es caracteritza pel “Single Pharmacy Model”:“a més de tenir una cobertura gratuïta i independent, hi destaca l’alt nivell d’implicació i l’atenció farmacèutica continuada i transversal”. Així mateix, Escòcia té una única agència d’avaluació de medicaments, a partir de la qual es valoren els nous fàrmacs i s’estableixen consensos adreçats a la indústria farmacèutica i a l’àrea sanitària del govern.

De cara el futur i en base l’exemple escocès, considera que “cal transformar les actuals estructures de farmàcia a Catalunya en serveis farmacèutics territorials", és a dir, potenciar les aliances interprofessionals. També recomana establir polítiques farmacèutiques en base a uns indicadors estàndards per a tot el sector. Els beneficis d’aquestes aliances considera que van des de l’optimització de recursos fins a un major accés al coneixement i a la recerca. “Tot això es tradueix en una millor assistència al pacient i en una reducció del consum dels recursos sanitaris”, va explicar.

La pròxima sessió tècnica serà el 22 de gener de 2015 amb el títol de

“Finançament i sostenibilitat dels sistemes públics de salut a Europa”

, a càrrec de Sarah Thomson, Tamas Evetovits i Melitta Jakab, de l’

Oficina de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Barcelona

per a l’enfortiment dels sistemes sanitaris.