Actualitat >

Notícies

Determinants de la utilització dels serveis de salut a Colòmbia i Brasil analitzades en un nou article del SEPPS

La revista científica Gaceta Sanitaria ha publicat l’article “Determinantes del uso de distintos niveles asistenciales en el Sistema General de Seguridad Social en Salud y Sistema Único de Salud en Colombia y Brasil”, signat per Irene Garcia-Subirats, Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Servei d’Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut), Amparo Mogollón-Pérez (Universidad del Rosario, Colòmbia), Pierre De Pape i Jean Pierre Unger (Prince Leopold Institute of Tropical Medicine, Bèlgica) i Maria Rejane Ferreira (Universidade de Pernambuco i FIOCRUZ/PE, Brasil).

L’objectiu de l’estudi és analitzar la utilització de serveis dels diferents nivells assistencials i els seus determinants, en dos sistemes de salut diferents, el Sistema General de Seguridad Social en Salud (SGSSS) a Colòmbia i el Sistema Único de Saúde (SUS) a Brasil. 

Els resultats mostren que a Colòmbia es fa menor ús dels serveis de salut respecte Brasil, davant la mateixa necessitat. Tot i que, entre aquells que en fan ús, l’ús del sistema públic a Colòmbia (SGSSS) és major que l’ús del sistema públic a Brasil (SUS). 

Els determinants de la utilització són el conjunt de factors socials, econòmics i personals que s’associen amb una major o menor utilització dels serveis. La influència dels determinants de l'ús difereix segons el nivell d'atenció utilitzat en ambdós països. A Colòmbia els afiliats al règim contributiu utilitzen més els serveis d’atenció primària i especialitzada del SGSSS que els que pertanyen al règim subsidiat i fan un major ús que els no assegurats en qualsevol dels tres nivells assistencials analitzats. Al Brasil, la població de baixa renda i sense assegurança privada de salut fa un major ús del SUS en qualsevol nivell d'atenció. En ambdós països, conèixer el centre de salut assignat i tenir una font regular d'atenció són factors que s’associen a un major ús dels serveis d'atenció primària i el coneixement de l'hospital de referència s’associa a un major ús de l’atenció especialitzada i urgències.

Així, els resultats apunten a que, a més dels factors de necessitat, els determinants de la utilització es relacionen amb les característiques de cada sistema de salut: la segmentació entre règims d’afiliació a Colòmbia i la coexistència d’un sistema públic i privat al Brasil, que genera desigualtats segons el nivell socioeconòmic individual. 

Aquest article és un dels resultats del projecte de recerca “Impacte en l'equitat d'accés i l'eficiència de les xarxes integrades de serveis de salut en Colòmbia i Brasil: Projecte Equity-LA” desenvolupat en col.laboració entre el CSC, el Prins Leopold Instituut voor Tropishe Geneeskunde a Bèlgica, el Colegio Mayor Nuestra Señora del Rosario, Colòmbia i la Universidade de Pernambuco i la FIOCRUZ/PE al Brasil. El projecte ha estat finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea (FP7/2007-2013) sota l’acord n.223123. >>Enllaç a l'article