Actualitat >

Notícies

Abordem les millores i reptes de l'atenció primària i comunitària en l'última Sessió Tècnica

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir el passat dijous la Sessió Tècnica 'De la reflexió a la pràctica: com estem millorant l'atenció primària i comunitària i quins reptes tenim pendents?', on van participar Mònica Solanes, vicepresidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i metgessa de família al CAP Onze de Setembre; Xavier Bayona, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària a l'Institut Català de la Salut; Ester Giménez, presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, i Carme Herranz, referent de Benestar Emocional i Comunitari del Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample.

Sònia Pérez, directora assistencial de la Corporació de Salut de Maresme i la Selva, va moderar la sessió i Ingrid Vargas, investigadora del Servei d'Estudis del CSC, va donar la benvinguda a la jornada.

Mònica Solanes va obrir la jornada amb una ponència sobre accessibilitat i resolució, en la qual va parlar de la importància d'endreçar la demanda, donar una resposta àgil i fer visites resolutives per millorar l'accessibilitat.

En aquesta línia, va explicar en què consisteix el model COMFIA del CAP Onze de Setembre que, entre altres coses, incorpora la figura dels gestors de salut: la transformació del rol de l'administratiu, que passa a incorporar-se a una Unitat Bàsica Assistencial (UBA) i a gestionar la demanda i l'agenda del metge de família i la infermera amb una agenda de treball individual. "Necessitem elements transformadors com els gestors de salut, visites més llargues i tècniques resolutives", va assenyalar Solanes.

La segona ponència va anar a càrrec de Xavier Bayona, qui va parlar de longitudinalitat: "Gairebé tots els estudis troben que una longitudinalitat més gran s'associa amb més satisfacció, menor risc d'ingressos hospitalaris i menor mortalitat, entre altres beneficis", va dir.

A més, va assenyalar la necessitat que hi hagi organitzacions "que afavoreixin que el pacient sigui visitat pel seu professional de referència" i "generar evidència entorn dels models de gestió i provisió de l'atenció a domicili en situacions PCC i MACA".

Seguidament, Ester Giménez va parlar de les competències infermeres, on va explicar que "les infermeres fan un abordatge integral de les necessitats de salut de les persones amb una mirada centrada en la persona, família i comunitat, salutogènica i de foment de l'autocura" i va assenyalar que "cada cop els professionals estan més especialitzats perquè cada cop hi ha més coneixement".

Davant el repte de l'envelliment de la població i l'increment de la fragilitat i, alhora, el dèficit de professionals, Giménez va remarcar la importància de la redefinició dels rols dels professionals i de l'evolució de les professions, a més de la necessitat de "treballar de forma coordinada i en equip amb tots els agents sanitaris i no sanitaris del territori".

Finalment, Carmen Herranz, va parlar de l'impacte dels nous rols com el dels referents de benestar emocional. En la seva ponència, va assenyalar la importància de la prescripció social, "una estratègia central que pretén la millora del benestar emocional a través d'activar les capacitats salutogèniques de la persona".

En aquest sentit, va assenyalar que "molts problemes que té la població troben resposta fora dels centres i hem de poder tenir eines per acompanyar i redirigir a la comunitat".

El vídeo complet de la jornada està disponible en aquest enllaç.

Enllaços relacionats