Actualitat >

Notícies

Manifest per demanar l'equiparació salarial dels professionals del sector d'atenció a la gent gran

Els agents socials i econòmics del sector d'atenció a la gent gran a Catalunya, entre els quals hi ha el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) juntament amb l'Associació de Centres d'Atenció a la Dependència (ACAD), l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), La Unió, la UGT i la Unió de Petites i Mitjanes Residències i Serveis a la Dependència (upimir), hem presentat avui el manifest 'Mateixa feina, mateix salari' per demanar l'equiparació salarial dels professionals del sector d'atenció a la gent gran en situació de dependència.

En una roda de premsa conjunta al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en la qual ha participat la directora executiva de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib), Victòria Coll, hem explicat les males condicions econòmiques que pateixen el conjunt de professionals de les residències de gent gran del nostre país, en total, uns 40.000 professionals, el 90% de les quals són dones. Concretament, avui dia hi ha una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic de residències i els principals convenis d'aplicació al sector. 

En la seva intervenció, Coll ha fet referència a la fuga de talent constant cap a altres sectors més atractius laboralment i més prestigiats. "Parlem d'atenció centrada en la persona, però això requereix personal format, especialitzat i poder garantir una estabilitat en les plantilles", ha apuntat.

Per aquests motius, des del sector demanem una inversió extraordinària de 250 milions d'euros per part del Govern de la Generalitat per no discriminar i equiparar els salaris dels professionals de les residències i els centres de dia amb places finançades públicament en totes les seves modalitats amb els salaris dels professionals de les residències i centres de dia propis de la Generalitat. 

També demanem que les formacions polítiques que concorren al Parlament de Catalunya incorporin l'equiparació salarial en els programes electorals; un acord parlamentari que doni suport a aquesta demanda i aplicar l'equiparació salarial en el termini màxim d'una legislatura. Podeu consultar el manifest complet aquí.

A més, el CSC, juntament amb l'ACAD, l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), l'ACRA, la CESOCAT, la Confederació, la Unió i la upimir, hem enviat una carta al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per demanar l'acompliment de l'acord d'increment d'un 5% o superior en les tarifes i mòduls de la cartera de serveis pel 2024 sense haver d'esperar a la conformació del nou Govern després de les eleccions del 12 de maig.

El Telenotícies de 3cat, entre altres mitjans, es va fer ressò de la roda de premsa. Podeu recuperar el tall de vídeo aquí.