Actualitat >

Notícies

Volem que el 100% de les licitacions de fàrmacs i productes sanitaris incloguin clàusules ambientals el 2024

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que actua com a central de compres del sector sanitari concertat català, s'ha marcat com a objectiu que la totalitat de les licitacions de medicaments i productes sanitaris incloguin clàusules ambientals el 2024. Tot i que el sector està començant a prendre consciència sobre la necessitat d'avançar cap a una gestió més sostenible, la incorporació de criteris ambientals a la compra pública sanitària continua sent relativament baixa. Malgrat això, la incorporació d'aquest tipus de clàusules als expedients gestionats al CSC ha anat creixent gradualment en els últims anys i, actualment, el 15% dels procediments de contractació pública de medicaments i productes sanitaris ja incorpora criteris ambientals.

L'estudi Review of the environmental criteria introduced in the tendering of drugs, medical devices and non-medical equipment in a health group procurement Organization s'ha presentat en el Congrés de l'Associació Europea de Farmacèutics d'Hospital (EAHP), que s'ha celebrat a Lisboa del 22 al 24 de març, i els autors són Virginia Garcia, Araceli Moratalla, Paula Hors i Josep Maria Guiu, de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament i del Servei Agregat de Compres Administratives (SACAC), del CSC. El document analitza la incorporació de criteris mediambientals en els procediments de contractació pública en la central de compres del CSC des de 2017 a 2021. Tal com recull aquest treball, el volum total de contractació va ser de 1.105 milions d'euros el 2022, dels quals el 76% van ser medicaments; el 18%, productes sanitaris, i un 6%, equips i materials no mèdics, com paper, roba o bosses d'escombraries.

El 2020, l'alteració del mercat sanitari a conseqüència de la pandèmia per Covid-19 va impossibilitar la incorporació de criteris mediambientals a les polítiques de compra pública. No obstant això, a partir del 2021, aquests elements s'han incorporat als processos de compra del CSC de manera prioritària. "Estem incorporant, com a aspecte de valor a la compra, reduir l'impacte mediambiental dels medicaments i productes sanitaris", assegura Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC. "La compra pública sostenible de medicaments i productes sanitaris representa un element fonamental per a la lluita contra el canvi climàtic i la resiliència dels sistemes de salut", afegeix.

Per part seva, Paula Hors, directora del Servei Agregat de Compres Administratives (SACAC), assenyala que "la compra pública sostenible ha d'emmarcar-se en l'estratègia de cada organització sanitària i identificar en cada expedient les diferents tipologies de clàusules ambientals i socials que es poden incorporar". En aquest sentit, el CSC ha publicat recentment la infografia Les claus per a una compra sostenible on s'explica com es poden tramitar licitacions alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU.

Des del CSC, considerem que les organitzacions de contractació tindran un paper determinant en la transició verda de la indústria farmacèutica i sanitària. "En aglutinar volum de compra, tenen capacitat per influir en proveïdors i mercat", explica Paula Hors. "Aquestes organitzacions també poden desenvolupar el marc d'un programa de compra sostenible, identificant oportunitats de compra d'alt impacte, fent recomanacions sobre els criteris i donant suport a les decisions de compra als hospitals i centres sanitaris", afegeix.

S'estima que, a la petjada climàtica del sector salut, la cadena de subministrament aporta més del 70% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Entre aquestes emissions, el 25% de les generades pels hospitals estan relacionades amb els medicaments. "A escala hospitalària, els dos grups de medicaments amb més emissions són els gasos anestèsics, responsables d'un 2% de les emissions, i els inhaladors, que en causen el 3%. El 20% restant es genera arran de la fabricació i transport inherent de la cadena de subministrament", explica Josep Maria Guiu.

La Comissió Europea compta amb el European Green Deal, un pla per reduir les emissions un 55% el 2030, amb la intenció d'arribar a la neutralitat de carboni fixada pel 2050. Aquestes propostes pretenen que tots els sectors de l'economia de la UE estiguin preparats per afrontar aquest repte i marquin el camí per aconseguir aquests objectius climàtics per al 2030 de manera justa, rendible i competitiva. La compra pública ecològica (Green Public Procurement) és un dels instruments que contribueixen a fer possible aquesta transició verda.

L'estudi Review of the environmental criteria introduced in the tendering of drugs, medical devices and non-medical equipment in a health group procurement organization s'emmarca en la política de responsabilitat social del CSC, que té com a una de les línies d'acció la compra sostenible. La institució està adherida al Pla d'acció de compra pública verda a Catalunya i és impulsora, juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, ​​del grup de treball per aplicar les noves guies de contractació social i mediambiental a les entitats de salut de la ciutat.