Actualitat >

Notícies

El suïcidi, un problema de salut que s’ha d’abordar a nivell individual, des dels sistemes de salut i de la comunitat

Prop d'un milió de persones moren per suïcidi cada any a tot el món. Avui, sota el lema Treballar junts per prevenir el suïcidi, se celebra el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi (WSPD) impulsat per l'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Des del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) volem sumar-nos a la iniciativa assenyalant que el suïcidi és un problema de salut que per al CSC s'ha d'abordar a nivell individual, dels sistemes de salut i de la comunitat, i que calen més esforços per a reduir la mortalitat per suïcidi. Així, el coordinador de la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC, el doctor Diego J. Palao, Coordinador de la Comissió i Director de Salut Mental de Parc Taulí, ha insistit que cal "incrementar l'aplicació d'iniciatives universals basades en investigacions clíniques que ens permetrien reduir les diferències inacceptables de la taxa de suïcidi entre els diferents països europeus, que poden variar de 3,8 a 30 suïcidis per cada 100.000 habitants" i assenyala que aquesta promoció de la investigació "és un deure ètic de la nostra societat i s'havia de reflectir en els fons dedicats a la recerca en prevenció del suïcidi".

El 90% de les persones que moren per suïcidi tenen una malaltia mental, per això els professionals d'aquest àmbit juguen un paper clau i tenen "una responsabilitat important en la prevenció del suïcidi, no només compartint intervencions efectives, sinó també liderant estratègies multidisciplinàries amb altres professionals, especialment a l'Atenció Primària, per arribar a persones que tenen un risc alt". Des de la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC es recorda que, tal com demostra l'experiència de Dinamarca i el projecte "Aliança Europea contra la Depressió" -desenvolupat a Barcelona i Sabadell-,  es poden salvar vides amb la posada en marxa d'experiències d'aquest tipus. De fet, l'aplicació del Codi Risc Suïcidi Catalunya està contribuint ja a reduir conductes suïcides, a partir de l'atenció als serveis d'urgència de les persones que han sobreviscut a una temptativa de suïcidi (10-40 casos per cada suïcidi consumat).

En definitiva, des del CSC s'aposta per un major impuls de la prevenció del suïcidi, sota "un fort lideratge social i sanitari per a impulsar estratègies multinivell que ja han demostrat eficàcia per a salvar vides de persones amb risc", en paraules del coordinador de la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC.