Les inscripcions per assistir al 2n Congrés de Salut i Món Local ja estan obertes, fins al 5 de setembre.
Sota el lema Accions locals per a reptes globals, el Museu de la Ciència (CosmoCaixa) de Barcelona acollirà, per segon any consecutiu, aquest esdeveniment, que tindrà lloc els pròxims 29 i 30 de setembre. Es tracta d'una iniciativa conjunta del CSC, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l'ACM i l'FMC.
El CSC organitza un nou e-pitching el dimecres 9 de juliol, de 10 a 12 h. Sota el títol "Llum amb sentit: benestar i eficiència energètica en l'àmbit sanitari", la sessió té l'objectiu de trobar solucions als reptes que planteja la il·luminació en entorns sanitaris. Els associats al CSC que vulguin participar-hi poden inscriure's en aquest enllaç.
El CSC organitza, en col·laboració amb el Cercle de Salut i la Societat Catalana de Salut Digital, la jornada "Eines digitals: oportunitats en salut i reptes jurídics", que tindrà lloc el pròxim 26 de setembre, a la seu del Consorci. Hi participaran Juan F. Pérez Gálvez (Universitat d'Almeria), i Felip Carbajo i Olga Pozas (Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de Sant Pau).
El CSC va signar, el passat dijous, un conveni de col·laboració amb l'Associació per la investigació del maltractament a les persones grans (EIMA). L'objectiu del conveni és treballar conjuntament en la generació de propostes i la sensibilització dels poders públics i les organitzacions que atenen les persones grans per a l'assoliment de solucions materials i millores socials per a aquest col·lectiu. L'acord també preveu la col·laboració en la formació de persones cuidadores per millorar el tracte a les persones grans.
El CSC va participar en la 30a edició del congrés anual de la European Health Management Association (EHMA), que va tenir lloc a Rennes del 4 al 6 de juny, amb una comunicació amb resultats de la línia de recerca sobre integració assistencial, que el Servei d'Estudis (SEPPS) desenvolupa amb associats al Consorci i el GAIA.
El CSC va participar, els passats 26 i 27 de juny, en unes jornades emmarcades en el projecte RaDAR, que té com a objectiu principal el desenvolupament de sistemes ràpids per a la detecció i control de la resistència antimicrobiana i que està cofinançat pel programa COSME. Durant les jornades, celebrades a la Universitat Federico II de Nàpols (UNINA), va tenir lloc una reunió de coordinació amb la resta de socis del projecte i una conferència amb diversos stakeholders, on es van compartir avenços, experiències i perspectives sobre el desenvolupament del projecte.
El CSC va participar, el passat 3 de juny, en la Summer School del Màster interuniversitari en Ciència de Dades de Salut (MHEDAS), que coordina la Universitat Rovira i Virgili (URV). Carla Zapata i Maria Ariño, de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, hi van intervenir amb la conferència "Connecting Regions, Building Futures: Innovation through Collaboration".
S’aprova l’increment del 0,5% de les retribucions del personal al servei del sector públic
El BOE núm. 158, de 2 de juliol, ha publicat l'Ordre PJC/681/2025, d'1 de juliol, per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres d'1 de juliol de 2025, pel qual s'aprova l'increment del 0,5 per cent de les retribucions del personal al servei del sector públic previst en l'article 6.2 del Reial decret llei 4/2024, de 26 de juny, pel qual es prorroguen determinades mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i al Pròxim Orient i s'adopten mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social. Aquest increment retributiu es calcularà sobre les retribucions vigents a 31 de desembre de 2023 i tindrà efectes des de gener de 2024.
"De la intuïció al disseny experimental en RH: una perspectiva comportamental" (04/07/2025), "Panorama de tendències FFWi 2025 H1" (15/07/2025), "Què esperen els joves de les seves feines?" (10/09/2025) i "Prioritats en gestió de persones de les empreses espanyoles 2025-26" (19/09/2025) són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
El Consell de Ministres va aprovar ahir, 1 de juliol, sol·licitar a les Corts Generals l'autorització per ratificar el Conveni 191 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre un entorn de treball segur i saludable, que incorpora la seguretat i salut laboral com a un nou dret fonamental en el treball.
L'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (INSST) ha incorporat noves fitxes a la col·lecció "Fitxes d'ajuda per a la substitució: la substitució com a mesura més efectiva". Aquestes fitxes ofereixen eines per a la substitució dels agents químics cancerígens, mutàgens o reprotòxics presents en els llocs de treball.
El Govern ha aprovat un acord pel qual s'autoritzen les mesures per a la transformació de l'atenció primària, que s'inicia amb la primera fase del desplegament dels Centres de Salut Integral de Referència (CSIR). Un total de 27 centres integrats a la xarxa comunitària del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) funcionaran com a CSIR, en els quals es posaran en pràctica noves formes d'organització, nous perfils professionals i noves eines digitals per millorar l'atenció. Aquest funcionament s'avaluarà durant un any abans d'estendre el model a tot Catalunya.
El Departament de Salut ha anunciat, en el marc de la "II Jornada Reptes mediambientals en els centres sanitaris", que els Centres d'Atenció Primària (CAP) disposaran, després de l'estiu, d'una eina per calcular la petjada de carboni. Es tracta de l'eina SCOPE CO2, que ja es feia servir per calcular la petjada dels hospitals i que ara s'ha adaptat per als dispositius d'Atenció Primària. El CSC va acollir l'any passat un taller, fruit del conveni de col·laboració amb Sanidad#PorElClima, on els centres associats van poder aprendre a fer servir aquesta eina.
La Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS), entitat impulsada pel CSC conjuntament amb altres entitats del sector, ha publicat un comunicat en el qual celebra la mesura que el Departament de Salut vol posar en marxa aquesta tardor: registrar i sancionar les agressions als professionals sanitaris. No obstant això, des de l'entitat reclamen que aquestes mesures vinguin acompanyades de programes de prevenció, sensibilització i formació, tant per a professionals com per a pacients. L'any passat, Catalunya va comptabilitzar 2.717 agressions a sanitaris (una mitjana de set al dia), de les quals més del 10% van ser agressions físiques.
El Biocat, juntament amb l'AQUAS i el CatSalut, organitzen una jornada sobre el Programa d'Accés de la Innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS) el pròxim dimarts, 8 de juliol, a les 9:30 h, a l'Auditori de l'Hospital Sant Pau. Durant la jornada, es farà una actualització del PASS, un programa que es va presentar l'any passat i que té l'objectiu d'agilitzar i facilitar l'accés d'innovació i tecnologia al sistema sanitari català, identificant, prioritzant i acompanyant la innovació de valor i prioritària. Com a membre de la Subcomissió d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut del Departament de Salut, el CSC ha participat activament en l'elaboració d'aquest programa.
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
5 de novembre Madrid. IX Jornada sobre vacunacions de la SEE >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025, Investing for sustainable health and well-being >>més