Actualitat >

Notícies

Adaptació d’un instrument per avaluar l’atenció sanitària

La revista científica Gaceta Sanitaria ha publicat l’article “Adaptació i validació de la escala CCAENA per avaluar la continuïtat assistencial entre nivells d’atenció a Colòmbia i Brasil”, d’Irene Garcia-Subirats, Marta Beatriz Aller, Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Servei d’Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del CSC). 

L’article mostra l’adaptació i validació de l’escala CCAENA© als sistemes de salut de Colòmbia i Brasil. L’escala CCAENA© és un instrument dissenyat i validat al context sanitari català que permet avaluar de manera integral la continuïtat assistencial. Va ser elaborada en el marc del projecte liderat des del CSC “La continuïtat assistencial en diferents entorns sanitaris”. I ja havia estat aplicada pel departament de Salut del País Basc a l’Enquesta de Salut

La fragmentació dels serveis de salut es considerada un dels principals problemes dels sistemes de salut actual i provoca, entre d’altres, una pèrdua de la continuïtat i qualitat assistencial. L’estudi publicat a Gaceta Sanitaria suposa la primera adaptació de l’escala en altres contextos sanitaris fora de l’estat espanyol. Els resultats mostren que la versió adaptada té adequades propietats psicomètriques i manté una alta equivalència amb la versió original. Es tracta doncs, d’una eina útil i viable per avaluar la continuïtat assistencial des de la perspectiva de l’usuari en ambdós contextos. La seva aplicació permetrà avaluar el grau de continuïtat assistencial en diferents contextos; comparar entre diferents organitzacions; suggerir estratègies de millora dels serveis de salut, i avaluar els resultats. 

Aquest article és un dels resultats del projecte de recerca “Impacte en l'equitat d'accés i l'eficiència de les xarxes integrades de serveis de salut en Colòmbia i Brasil: Projecte Equity-LA” desenvolupat en col·laboració entre el CSC, el Prins Leopold Instituut voor Tropishe Geneeskunde a Bèlgica, el Colegio Mayor Nuestra Señora del Rosario, Colòmbia i la Universidade de Pernambuco i la FIOCRUZ/PE al Brasil. El projecte ha estat finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea (FP7/2007-2013).