Actualitat >

Notícies

III Taller Internacional del projecte Equity-LA II al Brasil

Més de 40 investigadors dels equips d’Amèrica Llatina (Colòmbia, Brasil, Xile, Mèxic, Argentina i Uruguai), de Bèlgica i del Servei d'Estudis del CSC (SEPPS) van participar al tercer taller internacional del projecte Equity-LA II. La trobada, del 6 al 14 de novembre, es va fer a l’Institut de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira (IMIP) de Recife, al Brasil.

Es tracta d’un projecte finançat per la Comissió Europea i del qual el Servei d’Estudis del CSC (SEPPS) n’és el coordinador. L’estudi avalua l’efectivitat de diferents estratègies en la millora de la coordinació i la qualitat assistencial de les xarxes de serveis de salut a diferents països d’Amèrica Llatina.

La trobada es va iniciar amb la presentació del projecte de la Dra. M. Luisa Vázquez, directora del SEPPS, adreçada principalment als membres del comitè científic internacional, (Dr. Jacques Girard, Universidad de Laval, Canadà) i del comitè nacional brasiler, (Dra. Maria Geisa Campos de  Macedo, Presidente da Associação Nacional de Assistência ao Diabético e da Federação Nacional das Associações e Entidades de Diabetes; Maria de Fátima Menezes da Silva, representante do Conselho Estadual de Saúde  de Pernambuco) els quals donen suport a la investigació. El comitè conductor local, (Sra. Michelly Lima Vieira, Apoiadora institucional da atenção básica/Secretaria Municipal de Saúde e coordenadora do Núcleo de Apoio ao Saúde da Família, Caruaru) també va participar els primers dies del taller.

Avaluar les estratègies alternatives d’integració assistencial

L’Equity-LA II és un estudi d’intervenció amb un disseny quasi-experimental, el qual té per objectiu avaluar l'efectivitat d’estratègies alternatives d'integració assistencial. La finalitat d’aquestes és millorar la coordinació i la qualitat de l’atenció en les xarxes dels serveis de salut dels diferents sistemes de salut. Durant la trobada es van discutir els avenços assolits, així com es van programar les següents etapes del projecte. 

Entre els avenços, els resultats preliminars dels estudis qualitatius dels diferents països (sobre coordinació des del punt de vista dels professionals i continuïtat de la atenció des de la perspectiva dels usuaris portadors de patologies cròniques) indiquen que si bé alguns problemes semblen similars, les causes són diferents en cada context. 

També es van discutir les versions preliminars dels dos qüestionaris que s’aplicaran per desenvolupar l’estudi quantitatiu, constituït per dues enquestes. La primera tracta la coordinació assistencial i va dirigida a metges d’atenció primària i especialitzada. La segona fa referència a la continuïtat assistencial i és per als usuaris dels serveis de salut. Aquesta constitueix una versió adaptada del qüestionari CCAENA desenvolupat pel CSC en col.laboració amb els associats a Catalunya

L’equip belga va presentar mètodes possibles per detectar, juntament amb els professionals de salut, intervencions per millorar la coordinació relacionada amb la qualitat de l’atenció. El seminari va finalitzar amb una presentació sobre els aspectes operatius del desenvolupament de les enquestes. 

Els resultats dels estudis qualitatiu i quantitatiu constitueixen la línea de base i serviran per identificar problemes en la coordinació dels serveis i desenvolupar intervencions de millora, les quals s’implementaran en les properes fases de l’estudi.