Actualitat >

Notícies

Estratègies per reduir l’ús de les contencions

“Us imagineu, d’aquí a uns anys, estar ingressats ens els centres d’atenció a la dependència on treballeu?” Així ha començat la intervenció Íngrid Roca, experta en l’eliminació de les contencions a les residències de gent gran i centres d’atenció a la dependència. “Les residències actuals no són un lloc per viure: hi falta el factor humà. Cal que l’afegim per dignitat a les persones i per millorar la qualitat assistencial”, ha afegit Roca. 

La també directora de la Residència d’avis Les Escoles de Flix (Grup Sagessa) ha impartit la sessió formativa "L’ús racional de les contencions", a uns 60 professionals a la seu del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). És una activitat que organitza el CSC per als seus associats, amb la finalitat de promoure el model d’Atenció Integral Centrada en la Persona (AICP).

L’acte ha estat presentat pel director general del CSC, José Augusto García, el qual ha destacat la importància de fomentar pràctiques assistencials focalitzades en els pacients. “Des del Consorci oferim als associats formació i assessorament per promoure un model més humà”, ha assenyalat García, també expert en geriatria. 

Deslligar a les residències

La sessió ha girat entorn de la necessitat de minimitzar l’ús de les contencions com a pràctica dins dels centres. “Apostem per deslligar a les residències. Això què vol dir? Doncs reduir a la mínima expressió les contencions a través d’alternatives que, sense suposar un cost econòmic, ajuden a disminuir-ne l’ús”, ha explicar Roca. 

Prop de la meitat de les residències i centres d’atenció a la dependència a Catalunya utilitzen les contencions alhora d’atendre els usuaris. Una pràctica que l’experta considera poc adequada per a la salut de les persones. “La justificació és dir que no hi ha recursos i que manca personal, però fomentant la formació i la implicació de les direccions dels centres, dels professionals i de les famílies, se’n pot reduir l’ús”, ha assenyalat l'experta.

Roca ha posat com a exemple el centre que dirigeix, on les contencions es feien al 20-30% dels pacients. “En poc menys de quatre mesos, a través d’aplicar estratègies alternatives, la pràctica de les contencions es va reduir al 5 per cent. El resultat va ser una millora transversal per a tots: usuaris i professionals”, ha detallat.

Promoure pràctiques més dignes

L’alternativa a les contencions demana implicar a tot l’equip de professionals, promoure una estimulació física i cognitiva dels pacients; i utilitzar tècniques i equipament adequat. En aquest sentit, pràctiques com instaurà un passeig diari per als pacients i utilitzar exclusivament les cadires de rodes pels trasllats –i no com a cadira de repòs-  ajuden a reduir les contencions. 

Presentació d’Íngrid Roca: l'ús racional de les contencions. Sessió formativa CSC del 17/02/15.