Actualitat >

Notícies

Canvis en l'accés als serveis de salut de la població immigrant i autòctona a Espanya en el context de la crisi econòmica

La revista científica International Journal of Environmental Research and Public Health ha publicat l’article “Changes in Access to Health Services of the Immigrant and Native-Born Population in Spain in the Context of Economic Crisis”, signat per Irene Garcia-Subirats, Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Servei d’Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut), Belén Sanz (Escuela Nacional de Sanidad, Instituto de Salud Carlos III), Davide Malmusi (Agència Salut Pública de Barcelona), Elena Ronda (Universidad de Alicante), i Mónica Ballesta (Dirección General de Salud Pública de la Consejería de Sanidad y Política Social de Murcia).  

Els estudis realitzats a Espanya sobre els efectes de la crisi econòmica s’han centrat majoritàriament en el seu impacte en la salut de la població i no en l’accés als serveis sanitaris, que han patit fortes retallades en els darrers anys. La població vulnerable, entre ells els immigrants, són els que pateixen més els efectes negatius de la crisi financera que estem vivint. L’última Enquesta Nacional de Salut d’Espanya, va realitzar el seu treball de camp entre 2011 i 2012, tres anys després de l’inici de la crisi econòmica de manera que permet fer una primera aproximació de l’impacte de la crisi en l’accés i l’ús dels serveis de salut. L’objectiu de l’estudi és analitzar els canvis en la utilització de serveis dels diferents nivells assistencials i en els seus determinants, en població immigrant i autòctona a Espanya entre 2006 i 2012.  

Els resultats mostren que el col.lectiu immigrant presenta un major percentatge de necessitat insatisfeta d’atenció sanitària respecte als autòctons; en ambdós col.lectius el percentatge disminueix al 2012 respecte el 2006. D’altra banda l’ús del serveis sanitaris es manté similar respecte el 2006, encara que se’n destaquen alguns canvis, com per exemple, disminueixen les consultes amb el metge d’atenció primària en els autòctons i s’estreny la diferència de l’ús de la consulta amb l’especialista entre ambdós col.lectius. Els factors que s’associen a l’ús dels serveis de salut al 2006 es mantenen constants al 2012.  

En línies generals no s’observa un empitjorament en l’accés als serveis de salut. Aquest fet es podria atribuir a que el sistema sanitari, caracteritzat per l’accés universal fins al juliol de 2012, juntament amb unes polítiques destinades a millorar l'accés a l'atenció de la població immigrant podrien haver esmorteït els efectes negatius de la crisi en els seus primers anys. Seran necessaris nous estudis per conèixer els efectes de les respostes polítiques a la crisi després del 2012. 

Aquest article forma part del projecte de recerca “Accés i qualitat de l'atenció sanitària de poblacions vulnerables a Espanya en el context de la crisi econòmica” desenvolupat en col.laboració entre el CSC, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà  (SSIBE), Grup SAGESSA, Badalona Serveis Assistencials, Agència de Salut Pública de Barcelona, Escuela Nacional de Sanidad Carlos III, Universidad de Alicante i Servicio de Epidemiología de la Consejería General de Salud Pública de Murcia. El projecte ha estat finançat pel Fondo de Investigación Sanitària (FIS) i Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER), de l’Instituto de Salud Carlos III. (FIS-PI13/00261). 

Enllaç a l'article