Actualitat >

Notícies

El CSC participa com a docent en el curs sobre xarxes integrades de serveis de salut a Xile

La Dra. M. Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat com a docent internacional al curs sobre xarxes integrades de serveis de salut organitzat per la Escuela de Salut Pública de la Universitat de Xile. Per tercera vegada, la Escuela de Salud Pública de la Universitat de Xile ha ofert el curs: RISS, Métodos, resultados y aprendizajes del estudio Equity LA II, que va tenir lloc a Santiago entre el 14 i el 18 de gener de l'any 2019. Al curs hi van participar una vintena de professionals sanitaris, pediatres, oncòlegs, infermers, fisioterapeutes i altres professionals, així com directius i comandaments mitjans dels serveis de salut de diferents àrees del sistema de salut de Xile i també de Perú. A més del CSC, hi van intervenir com a ponents la Dra. Pamela Eguiguren, de la Escuela de Salut Pública de la Universitat de Xile i la Dra. Amparo Mogollón de la Universitat del Rosario a Bogotà , altres investigadores de la Universitat del Xile, i professionals de la xarxa del Servicio Metropolitano Norte (RISSMN).

La Dra. Vázquez va presentar els marcs teòrics i instruments per a l'anàlisi de xarxes integrades de serveis de salut i per a l'avaluació d'intervencions, així com els resultats comparatius de l'aplicació d'aquests, als sis països participants a l'estudi Equity LA II. Així el contingut principal en aquesta tercera edició del curs ha estat l'anàlisi dels resultats de la introducció d'estratègies per a la millora de la coordinació entre nivells d'atenció, desenvolupades mitjançant un procés d'investigació acció participativa en xarxes i de serveis de salut en  diferents contextos llatinoamericans, però enfocat principalment a l'experiència de Xile  i Colòmbia.

La Dra. Eguiguren i professionals de les xarxa Norte (RISSMN) de Santiago van compartir l'experiència en primera persona de la implementació de les intervencions desenvolupades per a la millora de la coordinació entre nivells assistencials. La Dra. Mogollón va presentar l'experiència de Colòmbia. Arran de les presentacions es van desenvolupar intensos debats per analitzar la pertinència i factors que influeixen en els resultats de les intervencions.

Totes les intervencions desenvolupades busquen millorar la comunicació entre professionals dels diferents nivells d'atenció així com, crear espais de trobada per a les discussions clíniques conjuntes per tal que els professionals es coneguin i col·laborin en l'atenció dels pacients i millorin les seves habilitats cliniques i, finalment, la qualitat de l'atenció.

El curs forma part de les intervencions per millorar la coordinació de l'atenció en les xarxes públiques de serveis de salut a Xile que es desenvolupen en el marc del projecte Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut de diferents sistemes de salut a Amèrica Llatina (Equity-LA II), finançat per la EU, i coordinat pel Servei d'Estudis del CSC, en què participen sis països d'Amèrica Llatina i dos europeus.