Actualitat >

Notícies

Èxits i reptes de l'Atenció Primària després de 40 anys d'Alma Ata

El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha celebrat, aquest dimecres 21 de novembre, la sessió tècnica sobre l'Atenció Primària de Salut a Catalunya, 40 anys després de la declaració d'Alma Ata.

La sessió s'ha iniciat amb la presentació del president del CSC, Manel Ferré, i un vídeo a càrrec del director del Centre Europeu d'APS de l'organització Mundial de la Salut (OMS), Juan Tello, sobre els conceptes i principis que la declaració d'Astana proposa per al futur de l'Atenció Primària, recordant els valors de la declaració d'Alma Ata. A continuació, s'ha posat en relleu La visió dels protagonistes, amb la intervenció d'Amando Martín Zurro, director del Pla d'Innovació d'APSC (2007-2010) i Montserrat Molas, infermera d'EAP de Santa Eugènia de Berga. Martín Zurro ha afirmat que "el futur de l'atenció primària està en la comunitària", mentre que Molas ha senyalat que "la proximitat amb el pacient és fonamental".

La taula rodona, moderada per Alba Brugués, adjunta a la direcció de la gerència del CASAP, ha comptat amb la participació d'Antoni Sisó, president de la CAMFiC i Ester Julbe, vocal de l'AIFICC, que han donat la seva visió des de les societats científiques. També han aportat la seva visió des de la pràctica mèdica i infermera l'Olga Domínguez, metgessa de família de l'ABS Vila Olímpica, i el Joan Bonet, infermer de família i comunitària de l'ABS Palafrugell.

Per últim, la sessió ha estat tancada per les reflexions d'altres actors socials com la ciutadania, l'atenció a l'usuari, el treball social i els professionals en formació.