Actualitat >

Notícies

El GAIA analitza els resultats de l'estudi sobre la coordinació entre nivells assistencials a Catalunya

Aquest dimarts es va celebrar la reunió del grup GAIA per discutir els resultats de l'anàlisi de l'enquesta COORDENA-CAT per nivell assistencial. El grup GAIA (Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial) és un grup de treball permanent del CSC que agrupa a les entitats, tant les associades, com l'ICS,  que col·laboren amb el Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en el desenvolupament de recerca aplicada sobre la integració assistencial al sistema de salut català.

L'objectiu de l'estudi és analitzar el grau de coordinació de l'atenció entre nivells assistencials a diferents entorns del  sistema de salut de Catalunya. En concret, els resultats presentats ahir mostraven el grau de coordinació de la informació i la gestió clínica entre nivells d'atenció experimentat pels metges de diferents nivells assistencials, així com els factors associats a la percepció general de coordinació en els diferents nivells d'atenció.

Una mostra de 3.308 metges d'atenció primària, hospitalària i sociosanitària repartits entre 32 àrees del sistema de salut de Catalunya van participar en l'enquesta mitjançant un qüestionari online, el COORDENA.CAT. Pel que fa a l'experiència de coordinació de la informació i gestió clínica, es troben diferències estadísticament significatives entre els metges d'atenció primària i atenció especialitzada en la majoria dels ítems analitzats (transferència i ús de la informació, consistència de l'atenció, seguiment adequat del pacient i accessibilitat entre nivells d'atenció). Respecte a la percepció general de coordinació entre nivells, el 32,13% dels metges d'atenció primària i el 34,43% dels metges d'atenció especialitzada consideren que l'atenció al seu territori està coordinada.

Factors associats a una millor coordinació entre nivells
Els resultats mostren que diferents factors laborals, organitzatius, d'interacció entre metges, l'entorn sanitari i el coneixement de mecanismes de coordinació existents al territori estan associats a una millor percepció de coordinació entre nivells. Concretament, el coneixement dels metges de l'altre nivell, la percepció d'influenciar en la pràctica de l'altre nivell, la percepció que els directius faciliten la coordinació, la titularitat de la gestió de l'àrea i l'accés a sessions clíniques conjuntes per a la discussió de casos, són factors que s'associen amb una millor percepció de coordinació tant en metges d'atenció primària com en metges d'atenció especialitzada.

Tanmateix, alguns factors associats a aquesta percepció de coordinació difereixen entre els nivells d'atenció. Els resultats mostren que, a més dels mencionats, la satisfacció amb la feina realitzada a la organització, el tipus d'hospital de l'àrea, l'accés a una història clínica que permeti compartir informació al territori i l'avís als metges d'atenció primària de les altes hospitalàries són factors que s'associen a una millor percepció de coordinació en metges d'atenció primària. Per altra banda, els factors associats a una millor percepció de coordinació en metges d'atenció especialitzada específicament són els anys d'experiència com a metge, la confiança amb els metges de l'altre nivell, la identificació dels metges d'atenció primària com a responsables del seguiment del pacient, la visita dels metges d'atenció especialitzada en CAPs, el temps suficient per a dedicar a la coordinació i l'existència de protocols, rutes assistencials o guies de pràctica clínica compartides al seu centre.

Aquest projecte està finançat per l'Instituto de Salud Carlos III, Subprograma de Proyectos de Investigación en Salud (FIS) (PI15/00021) y Fondos FEDER. Els propers passos seran analitzar comparativament les experiències de coordinació entre àrees i el grau de coneixement i ús dels mecanismes de coordinació existents al territori.