Actualitat >

Notícies

El CSC presenta un model d'intervenció territorial per l'abordatge de les persones amb necessitats complexes

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va presentar el passat 27 de setembre la seva proposta de model d'intervenció territorial per l'abordatge de les Persones amb Necessitats Complexes (PNC). La presentació es va realitzar en el marc de tota una jornada de reflexió sobre l'abordatge d'aquest col·lectiu i ha comptat amb diversos experts, així com amb representants de l'Administració sanitària i social catalana. Més d'un centenar de professionals van assistir a l'acte. Les PNC suposen un dels majors reptes per als sistemes sanitaris i socials d'Occident, i avui s'ha posat de manifest que també és essencial per la sostenibilitat del sistema sanitari i social català. Es tracta d'un grup de població, majoritàriament d'edat avançada, en situació de dependència i que reuneixen diversos condicionats com ara que pateixen malalties cròniques i tenen unes fortes necessitats socials. Els estudis internacionals situen aquest col·lectiu en un 5% de la població aproximadament però que suposen una despesa del 50% dels recursos destinats a l'àmbit sanitari en el món occidental. Amb aquesta proposta, el CSC ha donat un primer pas per respondre a aquest repte amb el model d'intervenció territorial presentat pel doctor Antoni Anglada, reconegut en el sector per la seva llarga trajectòria en la gestió. 

El nou projecte del CSC, que ja es pot descarregar a la seva web,  proposa un model d'atenció i organitzatiu per l'abordatge de les PNC que es pugui adaptar a cadascun dels territoris, ja que en cada cas es requerirà un major o menor grau de coordinació per tal de donar una atenció integrada entre els dispositius sanitaris i socials. Precisament, en la integració dels serveis està la clau segons el doctor Anglada: "La millora de l'atenció a aquestes persones és una necessitat moral, social i econòmica, cal una integració social i sanitària". En aquesta integració dels serveis també ha insistit el director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC), Sebastià Santaeugènia, qui ha afirmat durant la jornada que "no podem parlar d'un model d'atenció a persones amb necessitats complexes només des de salut, ha d'haver-hi un pla únic d'intervenció social i sanitari". La proposta del CSC permet des d'una visió territorial proposar un model d'intervenció i organització que permeti millorar l'atenció a aquest col·lectiu amb la màxima eficiència. Per aconseguir-ho, Anglada considera que "cal la complicitat dels professionals, entitats i polítics d'ambdós sectors social i sanitari per abordar aquest repte". 

Debat amb experts

La jornada ha tingut un debat amb experts moderat pel director general del CSC, José Augusto García Navarro, que ha comptat amb: Mònica Ribas, subdirectora general d'Atenció i Promoció de l'Autonomia Personal; Enric Llorca, alcalde de Sant Andreu de la Barca; Anna García-Altés, responsable de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya en l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS); i Marc Balaguer, director d'Ivàlua. Durant el debat s'ha posat de manifest la necessitat de donar una resposta que permeti "oferir una qualitat de vida molt millor a la nostra població", tal com ha expressat Llorca, que ha donat la visió territorial com alcalde i assistencial com a metge. García-Altés ha anunciat que en els propers mesos el CSC i l'AQuAS presentaran un estudi amb l'avaluació del que suposa el col·lectiu de les persones amb necessitats complexes a Catalunya, i ha recordat que una de les claus per la integració sanitària i social és la contractació i el finançament. García Navarro ha exposat l'estratègia del CSC en aquest abordatge i ha posat un cas real per posar sobre la taula la problemàtica de les persones en el seu dia a dia. L'acte ha finalitzat amb la cloenda de la subdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, que ha posat en valor la iniciativa del CSC i ha apostat també per una integració sanitària i social per afrontar un tema que ha descrit com a clau per la viabilitat i sostenibilitat del sistema.

Amb aquesta proposta per l'abordatge de les persones amb necessitats complexes, el CSC fa un pas més en la seva vocació de millora del sistema sanitari i social oferint respostes a les necessitats del model amb una mirada basada en l'atenció centrada en la persona, tal com ha explicat en la jornada d'avui el president del CSC, Manel Ferré.