Actualitat >

Notícies

El CSC participa en la reunió anual de la societat espanyola d'epidemiologia i de la societat d'epidemiologia portuguesa

Sota el lema "Epidemiologia en un context global" ha tingut lloc, del 12 al 14 de setembre, la XXXVI Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología (SEE) i el XIII Congresso da Associação Portuguesa de Epidemiologia (APE) a Lisboa, Portugal. M. Luisa Vázquez i Andrea Miranda, del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, van presentar dos treballs amb resultats de la línia d'investigació en integració assistencial. A més, la Dra. Vázquez, que formava part del comitè científic, va moderar una taula sobre els efectes de la crisi sobre la salut i les desigualtats en salut.

El congrés pretenia fer visible la influència que tenen els successos esdevinguts en un lloc concret sobre diferents grups i / o poblacions en llocs diversos, així com la necessitat de diversificar les accions en l'àmbit de la salut pública. És la primera vegada que se celebren les jornades de la SEE fora d'Espanya, i és el resultat de l'estreta col·laboració amb l'APE. En aquesta edició, es van presentar 1.082 comunicacions, provinents de 17 països, amb un 17,4% de Llatinoamèrica.

A la sessió "Gestió i avaluació de serveis sanitaris i tecnologies" Andrea Miranda va presentar la comunicació oral: ""Conocimiento y uso de mecanismos de coordinación entre niveles de atención en Latinoamérica". El treball analitza els mecanismes de coordinació assistencial introduïts per millorar la coordinació clínica i la qualitat de l'atenció. Els resultats mostren un elevat coneixement dels mecanismes de comunicació formal (full d'interconsulta, full d'informe d'alta) i informal (telèfon i correu electrònic institucional), però hi ha àmplies diferències entre atenció primària i especialitzada i entre països, en la seva utilització. Mentre que els mecanismes de coordinació de la gestió clínica (Guies compartides de pràctica clínica, reunions conjuntes), en general, són menys coneguts i escassament utilitzats. Així mateix es van identificar dificultats en la utilització dels mecanismes d'una banda, relacionats amb factors propis dels professionals, i de l'altra, amb factors organitzatius i de context. El treball s'engloba en el projecte EQUITY LA II, finançat per la Unió Europea (FP7 / 2007-2013, GA. 305.197) i liderat des del SEPPS, en el qual col·laboren 8 països, 2 d'Europa i 6 de Llatinoamèrica.

La segona comunicació "Coordinación asistencial entre niveles de atención en el Sistema de Salud de Cataluña: resultados de la encuesta COORDENA.CAT", presentada com a pòster, analitzava l'experiència i percepció de coordinació clínica, entre nivells assistencials, dels metges d'atenció primària i especialitzada en diferents entorns del sistema sanitari català. Els resultats, basats en una enquesta realitzada a metges d'ambdós nivells assistencials, mitjançant el qüestionari COORDENA.CAT auto-administrat on-line, mostra que en general hi ha una baixa percepció de coordinació clínica entre nivells, encara que és relativament elevada l'experiència de coordinació, referit a l'intercanvi d'informació, la consistència de l'atenció i seguiment de pacients entre nivells. Es conclou que cal explorar les raons és de la baixa percepció de coordinació així com els factors associats. L'estudi COORDENA.CAT és un projecte finançat per l'Institut Carlos III i realitzat en col·laboració amb el grup GAIA del CSC i altres institucions del sistema de salut de Catalunya.