Actualitat >

Notícies

El CSC, al IX Taller Internacional del projecte Equity-LA II de Mèxic

Del 24 al 30 d'agost ha tingut lloc a Xalapa, Mèxic, el IX Taller Internacional del projecte Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina (Equity-LA II), coordinat pel Servei d'Estudis en Prospectives i Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). Aquest esdeveniment va reunir als equips d'investigació dels països que participen al projecte d'Amèrica Llatina (Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic i Uruguai) i d'Europa (Espanya i Bèlgica). En representació del CSC va anar part de l'equip del SEPPS, que coordina aquest projecte: la seva directora M. Luisa Vázquez; la investigadora principal del projecte, Ingrid Vargas; l'assistent d'investigació, Andrea Miranda, i la gestora de projectes, Aida Oliver. També van assistir directius dels serveis de salut membres del comitè conductor local, del comitè científic nacional i del comitè científic internacional (Juan Neme Kuri, i Soledad Barria, de la Universitat de Xile, Carolina Tetelboin, de la Universidad Autónoma Metropolitana-Xochimilco).

Es van presentar i debatre els resultats de l'avaluació de l'impacte de les intervencions que, mitjançant un procés d'investigació-acció participativa, es van dissenyar i implementar en cada país, amb l'objectiu de millorar la coordinació i la continuïtat entre nivells assistencials en xarxes sanitàries públiques. A més, es van discutir els resultats de l'avaluació del procés de les intervencions. La majoria de les intervencions s'orientaven a la millora de la comunicació entre professionals dels diferents nivells d'atenció mitjançant la creació  d'espais de trobada per a les discussions clíniques conjuntes per tal que es coneguin i col·laborin en l'atenció dels pacients. Els resultats preliminars de les avaluacions mostren com el procés participatiu ha fet que les diferents intervencions s'hagin adaptat al context i hagin aconseguit l'adhesió dels professionals, així com millores en els serveis de salut. Els diferents nivells d'eficàcia i efectivitat assolit per les intervencions es relacionen tant amb elements del procés d'implementació com també dels contextos on es van implementar. 

En acabar el taller, el dia 31 d'agost, la Universitat Veracruzana va acollir  un seminari públic en què, partint del marc teòric i resultats de la línia de base, tots els equips van presentar les avaluacions de  les estratègies de millora de la coordinació i continuïtat implementades en les xarxes de serveis de salut els països participants d'Amèrica Llatina. Es va donar un espai major a la intervenció de Mèxic per tal de presentar els avenços a les autoritats, directius i professionals de les xarxes de serveis de salut. En aquest seminari van participar més d'un centenar de professionals, autoritats,  directius i professionals de salut, com també, acadèmics de diferents parts del país.

Enllaços relacionats