Actualitat >

Notícies

El SEPPS presenta els resultats preliminars de l’enquesta sobre coordinació assistencial a Catalunya

Anabel Romero, Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez del Servei d'Estudis del CSC van presentar els resultats preliminar de l'enquesta COORDENA-CAT. A l'enquesta van participar, al llarg dels mesos d'octubre i desembre 2017, 39 àrees del sistema de salut de Catalunya. Un total de 3.282 metges i metgesses, procedents de 25 entitats diferents que proporcionen assistència sanitària arreu del territori català, van respondre online al qüestionari COORDENA.CAT.

Malgrat les diferències significatives entre àrees i nivell assistencials, la majoria dels enquestats refereixen que acostumen a compartir la informació clínica entre nivells assistencials (62,2%) i que utilitzen aquesta informació per al seguiment dels pacients (79,7%). El 75% està d'acord amb els tractaments prescrits pels metges i metgesses de l'altre nivell. La majoria apunta que l'atenció primària deriva els pacients quan és adequat (81,4%), i també que l'atenció especialitzada retorna els pacients a l'atenció primària quan és adequat (79,9%). El 73,2% consideren que el pacient espera molt de temps per accedir a l'atenció especialitzada en derivació ordinària, però només el 46,9% en derivació preferent. No obstant això, el 62,3% percep que l'atenció entre atenció primària i especialitzada no està coordinada al seu territori, i senyalen entre els motius més freqüents, la falta de comunicació directa, d'espais de trobada entre professionals i de temps per coordinar-se, així com no compartir la mateixa història clínica al territori.

A partir d'ara, es treballarà en l'anàlisi comparativa entre àrees de les experiències de coordinació, el coneixement, ús i característiques dels mecanismes de coordinació i els factors associats.

Aquest estudi està coordinat pel Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), conformat pel SEPPS (CSC), diverses entitats associades - Consorci Hospitalari de Vic, el Consorci Sanitari de Terrassa, el Consorci Sanitari de l'Anoia, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, el PAMEM, la Fundació de Salut Empordà, el Parc de Salut de Mar, Badalona Serveis Assistencials, el Grup SAGESSA, el Consorci Sanitari del Maresme- i l'ICS. Està finançat per l'Instituto de Salud Carlos III, Subprograma de Proyectos de Investigación en Salud (FIS) (PI15/00021) y Fondos FEDER.