Actualitat >

Notícies

Celebrada la segona sessió de "Gestió pública dels medicaments innovadors: Gestió de l'accés"

El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha celebrat la segona de les sessions del Cicle de debats CSC: "Gestió Pública dels medicaments innovadors" amb títol "Gestió de l'accés". Joaquín Delgadillo, gerent de Prestacions Farmacèutiques i Accés al Medicament del Servei Català de la Salut, ha realitzat la conferència central. L'exposició s'ha focalitzat en el cicle de vida d'un medicament, així com en les intervencions en l'accés. Delgadillo ha explicat des de l'autorització de comercialització, les decisions de preu i condicions de finançament, l'accés a la innovació, els preus dels medicaments, fins a la sostenibilitat dels SNS.

Després de la ponència inicial, s'han fet dues preguntes als assistents amb quatre possibles respostes que havien de votar. La primera de les preguntes "Quin dels àmbits de decisió tindrà més pes per a l'accés dels medicaments innovadors en els propers anys?" ha obtingut com a resposta més votada entre els assistents "els IPT i els dictàmens dels programes d'harmonització i avaluació autonòmics". La segona pregunta "Quina estratègia ajudarà a generar eficiència per tal d'optimitzar els pressupostos públics i a fer lloc als nous tractaments innovadors?" ha tingut com a resposta més votada "fomentar els acords de risc compartit tant financers com de resultats".

La sessió ha continuat amb una taula rodona moderada pel Director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Antoni Gilabert, i l'economista de la salut Lluís Bohigas, on han participat Concha Camacho, gerent de l'Àrea del Medicament de l'Hospital Clínic de Barcelona, Xavier Pérez, director assistencial de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) i també Joaquim Delgadillo. En aquesta taula rodona s'ha donat resposta a com es gestionarà l'accés a la innovació, quines seran les actuacions a curt, mig i llarg termini, quina serà la priorització i el model d'avaluació dels medicaments, les polítiques de prescripció i de dispensació, i l'ús racional del medicament. Xavier Pérez va explicar que s'ha d'incidir en el prescriptor per evitar l'ús inadequat dels medicaments i s'han d'empoderar els metges d'atenció primària amb instruments que facilitin la prescripció. Per la seva banda, Concha Camacho va afirmar que a l'hospital clínic la gestió de l'accés intenta trobar un equilibri entre la innovació, el fet de ser un hospital de referència i estar emmarcat en un territori amb Atenció Primària, a més, ha dit que "és responsabilitat del sistema formar als pacients i potenciar la prevenció".

La importància dels pacients, l'avaluació, l'exigència, el rendiment de comptes i l'esforç en implementar han estat algunes de les conclusions de la segona sessió del cicle. Les inscripcions per la següent "Compra innovadora", que tindrà lloc el 30 de novembre, ja estan obertes.