Actualitat >

Notícies

Coneixem les respostes polítiques a les desigualtats en salut a la Trobada de Salut Pública del CSC

"Desigualtats en salut (II): Respostes polítiques" ha estat el títol de l'última Trobada de Salut Pública del CSC que ha comptat amb Joan Puigdoller, Davide Malmusi i Maribel Pasarín com a ponents. Aquestes trobades són sessions especialitzades que tenen com a objectiu aprofundir i debatre temes d'actualitat en matèria de salut pública.

La sessió ha començat amb la intervenció de Joan Puigdollers, gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Sud del Servei Català de la Salut, que ha donat les Respostes des del govern de Catalunya. Puigdollers ha afirmat que el 20% de les desigualtats en salut depenen de l'accés al sistema i el 80% estan condicionades pels determinants en salut, per tant, és clau actuar sobre aquest percentatge. A més, ha destacat la importància de distribuir els recursos seguint criteris socials, però també territorials per tal d'arribar a tot el territori. Quant als elements de treball de la Generalitat, ha destacat el Pla de salut 2016-2020, el PINSAP, el Pla d'atenció primària i salut comunitària, el Pla de salut mental i addiccions, i el Pla d'urgències i atenció continuada.

Davide Malmusi, director de Serveis de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha centrat en les Respostes a nivell local: Polítiques per reduir les desigualtats en salut a la ciutat de Barcelona. Malmusi ha explicat les accions per reduir les desigualtats en salut que es plantegen des de l'Ajuntament de Barcelona, durant el període 2015-2019, que són analitzar i fer públiques les dades de desigualtats, donar més recursos als territoris amb més necessitats, prioritzar els temes i col·lectius desiguals i desatesos, reorientar a l'equitat els serveis i programes, i aconseguir l'equitat en totes les polítiques, amb participació i impuls.

L'última ponència a càrrec de Maribel Pasarín, directora de l'Observatori de Salut Pública de l'ASPB, ha estat Respostes des del sector de la salut. Pasarín ha destacat la importància de l'Atenció primària com a element central del sistema sanitari, així com la importància de la interacció amb l'entorn. La directora de l'Observatori de Salut Pública de l'ASPB ha afirmat que les respostes han d'anar orientades a les necessitats concretes de la comunitat i ha assenyalat l'evidència de què hi ha col·lectius amb més necessitats. Per últim, Pasarín ha explicat que el sistema ha de ser accessible i de qualitat, remarcant la necessitat d'equitat.

La pròxima Trobada de Salut Pública del CSC, la darrera d'aquest 2017, se celebrarà el 23 de novembre sota el títol Medi ambient i salut.