Actualitat >

Notícies

Més de 200 professionals assisteixen a la jornada sobre salut comunitària al territori

El passat dijous 29 de juny al Col·legi Major de Sant Jordi de Barcelona, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar la jornada La salut comunitària al territori a la qual hi van acudir més de 200 professionals, tant de centres sanitaris com d'ajuntaments, en el que va ser un clar exemple de sinergies entre diferents institucions i professionals que treballen per la millora de la salut dels seus ciutadans. La jornada, organitzada pel CSC en col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), es va iniciar amb la inauguració del president del CSC, Manel Ferré, que va destacar precisament "la tasca conjunta de tècnics en salut pública i municipals que treballen plegats per implementar els programes comunitaris". En la inauguració ja es va veure una mostra de la col·laboració entre institucions amb la presència de la comissionada de salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i del director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira. En primer lloc, Tarafa va recordar que "la salut comunitària va ser una de les cinc línies prioritàries per l'Ajuntament de Barcelona des del principi" entenent que la salut comunitària és essencial per combatre "una Barcelona desigual, amb 11 d'anys de diferència en l'esperança de vida entre alguns barris". En aquesta mateixa línia, Elvira va insistir en la importància de "posar en les agendes de les polítiques de salut, la salut comunitària". El director del CatSalut va felicitar a l'organització de la jornada pel programa i per pensar en salut comunitària i territori conjuntament ja que "comunitat sense territori no es pot entendre" i va assenyalar que dels quatre eixos del nou model del CatSalut, tres tenen a veure amb la salut comunitària i el territori. Per Elvira, el sistema de salut ha de tenir "una orientació sistèmica cap a la salut comunitària". A més, Elvira va anunciar que "ha arribat el moment en què la comunitària tingui recursos".

Dos anys del COMSalut

La primera taula de la jornada va ser per veure experiències i reflexionar sobre els 2 anys de COMSalut, una taula moderada pel responsable de relacions institucionals i programes de la secretaria de salut pública, Josep Maria Pons, i que es va iniciar amb les diferents perspectives de la salut comunitària explicades per Josep Lluís de Peray, consultor de salut pública i comunitària. Seguidament la coordinadora de projectes comunitaris i subdirecció de promoció de la salut de l'ASPCAT, Angelina González, va mostrar diferents eines en salut comunitària que tenen a l'agència. Així va arribar el torn de la referent de salut comunitària a l'EAP de La Roca del Vallés, Maite Romera, que va explicar l'experiència d'aquest territori on s'està desplegant el projecte COMSalut. Per, finalment, donar pas al cap de salut de l'Ajuntament de Castellar del Vallès, Joan Elvira, qui va mostrar la visió de territori concretant com realitzen al seu municipi la prescripció social i assegurant que ja 380 persones s'han beneficiat d'aquesta.

Participació real als processos comunitaris

La segona taula va tractar sobre participació real als processos comunitaris. Moderada per la secretaria d'assistència sanitària i participació del Departament de Salut, Yolanda Lejardi, el cas de l'EAP de Salt va ser el primer en exposar-se de la mà de Lorena Rodríguez, la seva referent en salut comunitària. Rodríguez va explicar com desenvolupen en un territori amb tants col·lectius diferents i amb un alt nombre d'immigrants, els processos comunitaris. Després, la tècnica superior de salut comunitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Ana Fernández, va explicar com avaluen el seu programa La salut als barris mesurant els diferents nivells de participació amb l'escala de Hart. Cristina Pérez, subdirectora general de coordinació de la salut pública de Girona i Barcelona Metropolitana de l'ASPCAT, va ser explicar com s'està aterrant el PINSAP al territori i va destacar que "la salut comunitària és la molècula de la salut en totes les polítiques". Per cloure la taula, la visió local la va donar el regidor de Salut i Consum, Igualtat i Migració, 3r tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Castelldefels, Alejandro Compay, qui va exposar com s'està desenvolupant el projecte COMSalut al seu municipi.

L'avaluació de l'acció comunitària

La darrera taula d'experts es va centrar en l'avaluació de l'acció comunitària. Moderada per l'adjunt a la direcció general de planificació en Salut, Jordi Monedero, la taula es va iniciar amb l'exposició i implementació del projecte Badalona, ciutat saludable, exposat per la gerent ed Badalona Serveis Assistencials (BSA), Pilar Saura. Després va ser el torn de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) de Catalunya qui a través de Dolores Ruiz va presentar com elaboren l'avaluació del projecte COMSalut. D'altra banda, la directora adjunta de l'EAP Chafarines, Isabel Garrido, va explicar l'experiència de salut comunitària del seu centre i les dificultats que havien trobat per fer-ne l'avaluació. I, per acabar, Nicolás Barbieri, investigador de l'Institut de Governs i Polítiques Públiques (IGOP) va presentar un estudi en el que van mesurar els efectes de la salut comunitària en diferents barris de Barcelona i va posar de manifest les barreres que suposa aquest tipus d'avaluacions.

La cloenda de la jornada va córrer a càrrec del director general del CSC, José Augusto García Navarro, i el secretari de Salut Pública a Catalunya, Joan Guix, que van coincidir a destacar el paper del CSC com a punt de trobada de tots els implicats en salut comunitària.