Actualitat >

Notícies

El CSC participa al congrés de la Canadian Association for Health Services and Policy Research a Toronto

Al darrer congrés de la Canadian Association for Health Services and Policy Research que es va celebrar a Toronto (Canadà) es van presentar resultats de la recerca sobre la continuïtat de relació amb els metges d'atenció primària i d'atenció especialitzada al sistema de salut català desenvolupada pel Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), sota el lideratge del Servei d'Estudis en Prospectives i Polítiques de Salut (SEPPS).

Sina Waibel, en representació del SEPPS i del GAIA, va presentar un pòster amb el títol "How does relational continuity differ in primary and secondary care? A qualitative study of perceptions of users of the Catalan national health System" al congrés que es va celebrarar del 24 el 26 de maig, sota el lema Towards an accord for change. El congrés va tenir com a objectiu explorar com la recerca en serveis sanitaris pot contribuir a assolir un acord sobre com millorar el sistema sanitari de Canadà.

Els resultats, generats a partir d'un estudi qualitatiu basat en entrevistes individuals a usuaris dels serveis sanitaris de tres entorns del sistema de salut català (n=49), mostren que els pacients en les tres àrees en general perceben consistència dels metges en atenció primària perquè son atesos pel mateix metge al llarg del temps i rarament, per metges suplents. En canvi, a l'atenció especialitzada, molts pacients assenyalen inconsistències, encara que alguns pacients no ho identifiquen com un problema en considerar que tots els metges d'atenció especialitzada són competents per tractar el seu problema de salut i a més que comparteixen la informació clínica. Els pacients que perceben la consistència de metges, tant d'atenció primària com d'atenció especialitzada, també desenvolupen una relació basada en la confiança i el coneixement mutu acumulat. Diferents factors relacionats amb l'organització sanitària, per exemple, el sistema de cita prèvia, afavoreixen la consistència de metges en els dos nivells d'atenció; mentre que la reorganització de l'adscripció dels pacients l'obstaculitza. Factors relacionats amb els metges (per exemple, la pràctica mèdica, la comunicació pacient-metge o l'actitud i compromís en l'atenció al pacient) coincideixen en els dos nivells d'atenció i afavoreixen el desenvolupament d'una relació pacient-metge.

El treball presentat s'emmarca dins el projecte "La relació entre continuïtat i coordinació entre nivells assistencials en diferents entorns sanitaris" desenvolupat pel Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial del CSC (constituït pel CSC, SSIBE, IMIM-Parc Salut Mar, PAMEM, ICS, SAGESSA, BSA) i liderat pel Servei d'Estudis (SEPPS) i parcialment finançat per Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).