Actualitat >

Notícies

Analitzem les desigualtats en salut a la primera trobada de salut pública CSC d'enguany

Les desigualtats en salut són un tema candent i d'actualitat en el sector, per això ha estat escollit com el primer tema per les Trobades de Salut Pública del Consorci de Salut i Social de Catalunya d'aquest 2017. Així, ahir es va celebrar aquesta trobada sota el títol Desigualtats en salut (I): Anàlisi de la situació, que tindrà una segona part en la trobada del 28 de juny on es passarà a parlar sobre les respostes polítiques que s'han donat a aquestes desigualtats. En aquesta primera xerrada, però, la responsable de l'observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat de l'AQuAS, Anna García-Altés, va exposar l'estudi sobre desigualtats en salut que recentment han finalitzat i que mostra algunes xifres molt rellevants, com ara que les persones amb menor nivell socioeconòmic "tenen una probabilitat quatre vegades més gran de morir abans dels 65 anys" i "més probabilitat d'acabar amb una situació de complexitat elevada" pel que fa a la seva atenció sanitària. En aquest estudi, el primer a Catalunya que analitza les desigualtats amb dades individuals de tota la població, també es reflecteix com el nivell socieconòmic dels pares influeix en les taxes sanitàries dels fills, especialment pel que fa a la salut mental. García-Altés també va mostrar xifres que relacionaven les desigualtats entre gèneres, es poden conèixer les xifres mostrades en la presentació utilitzada durant la trobada.

Per la seva banda, Borrell va començar mostrant alguns dels primers estudis que es van fer des de l'Agència de la Salut Pública de Barcelona (ASPB) recordant que "Barcelona va ser pionera en fer estudis per barris" i que això els va permetre veure "que estem davant una ciutat molt diversa pel que fa a la salut pública". Avançant pels diferents estudis, Borrell es va aturar en els més destacats, com ara el MEDEA, que buscava analitzar les desigualtats socioeconòmiques i mediambientals en àrees petites de ciutats d'Espanya i d'Europa. També va explicar breument el projecte INEQ-CITIES i el Sophie, aquest últim permet "generar evidències sobre l'impacte de les polítiques estructurals en la disminució de les desigualtats en salut". Per finalitzar la seva exposició, Borrell ha mostrat les dades dels darrers estudis de desigualtats en salut pública a Barcelona, i ha destacat que aquest estudi -del qual es poden consultar més detalls en la presentació utilitzada a la sessió- "va suposar una mesura de govern d'acció conjunta per la reducció de les desigualtats socials en salut".

Si no vas poder assistir a aquesta trobada, la pots recuperar a través del nostre perfil de Periscope. La pròxima trobada de salut pública del CSC serà el 22 de juny i tractarà sobre salut en totes les polítiques.