Actualitat >

Notícies

Coneixem les novetats en tecnologies a l'àmbit sanitari català i reflexionem sobre les consideracions ètiques al respecte en la sessió tècnica del CSC

Les noves tecnologies en la gestió del malalt ja estan al sistema i han arribat per quedar-s'hi. Conscients d'aquesta realitat, la darrera sessió tècnica -que va aplegar prop d'un centenar de professionals- del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha abordat aquesta qüestió, i ho ha fet amb dos ponents complementaris: el director funcional del projecte d'Història Clínica Compartida del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Oscar Solans, i la professora de la Facultat de Filosofia de la UB i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman. 

Primer, Solans ha explicat la coordinació general de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) que es fa des del Departament de Salut amb diferents eines que intenten salvar la multiplicitat de proveïdors. Després d'aquest primer repàs, el ponent s'ha centrat en analitzar la història clínica compartida i dues eines innovadores: La Meva Salut i la e-consulta. I és que a través de la e-consulta -integrada dins l'eina de La meva Salut- s'obre la porta a un model assistencial no presencial. Així, Solans ha repassat la informació disponible en la història clínica compartida i en La Meva Salut, i ha fet una exhaustiva explicació de l'e-consulta, una eina que ha despertat un gran interès entre els assistents. Per exemple, amb aquesta nova eina es pot generar una consulta (que el professional ha de respondre en un màxim de 48 hores), es pot realitzar una conversa pacient-professional, es poden enviar fotos... etc.

Després ha estat el torn de Roman, qui ha començat recordant que tota intervenció, també la virtual, ha de complir amb el principi de 'primum non nocere', i en aquesta línia ha animat als professionals a fer un ús positiu de les noves tecnologies, advertint que anem cap al paradigma de l'autonomia del pacient i de la participació. "Cal un professional molt curós, conscient que el virtual és un nou entorn en el qual hem d'entrar-hi" ha explicat Roman per anunciar que s'ha d'entrar malgrat "no tenim resolt què és transparència i que és confidencial". Per tot plegat, Roman creu que "caldrà molta formació als professionals" per veure com es porta a terme la relació amb el pacient tenint en compte que en el nou entorn també ha d'haver-hi intimitat i, a més "haurem de repensar com queda el secret professional".

Criteris sobre la cessió de dades

Per finalitzar la seva intervenció, Roman ha donat sis criteris sobre la cessió de dades: el primer és la finalitat, perquè vol saber aquelles dades; el segon és la proporcionalitat, és a dir, tenir només la informació necessària; el tercer és que sigui una informació comprensible; també ha de ser informació de qualitat, útil; el cinquè aspecte és la seguretat del canal i, finalment, tenir sempre el consentiment del pacient per accedir a aquelles dades. Un cop finalitzades les intervencions s'ha donat veu als professionals assistents. 

Cal recordar que totes les sessions tècniques del CSC es poden seguir a través del nostre Twitter i en vídeo mitjançant l'aplicació Periscope. La pròxima sessió tècnica serà el 20 d'abril i tractarà sobre el disseny de l'experiència del pacient a les organitzacions sanitàries.