Actualitat >

Notícies

El SEPPS presenta els resultats dels darrers cinc anys de recerca en integració assistencial a les sessions generals del CSA

El passat 24 de febrer, el Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC)  va presentar els resultats dels darrers cinc anys de recerca del Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) al Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) davant una audiència composta per prop d'una cinquantena de gestors i professionals assistencials. Durant la sessió també es va presentar l'actual estudi del grup, l'estudi COORDENA.CAT, que busca mesurar la coordinació entre nivells d'atenció a través d'una enquesta a metges de gran part del territori català.

Durant la presentació es va fer un recorregut pels principals resultats de la línia de recerca en integració assistencial a Catalunya que es ve desenvolupant des de l'any 2004. Els darrers estudis analitzen la coordinació i continuïtat assistencial a diferents entorns sanitaris de Catalunya (Baix Empordà, Girona ciutat i a Ciutat Vella de Barcelona), a partir de múltiples fonts d'informació (registres, metges i usuaris dels serveis de salut) i metodologies de recerca. Aquests estudis s'han desenvolupat amb la col·laboració de diferents associats al CSC: els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), el Grup SAGESSA, Badalona Serveis Assistencials (BSA), l'Institut de Prestacions d'Assistència Mèdica al Personal Municipal (PAMEM) i el Parc de Salut Mar. I per desenvolupar-lo, s'ha comptat amb finançament dels fons d'investigació de l'Instituto de Salud Carlos III (PI08/90154; PI10/00348) i Fondos FEDER.

La integració assistencial és una de les prioritats actuals del nostre sistema de salut pel seu impacte directe sobre la qualitat assistencial i l'eficiència. Per això, en els darrers anys s'ha desplegat una gran varietat d'estratègies per fomentar la integració entre nivells assistencials. Els resultats dels estudis mostren que, en general, hi ha una bona coordinació i continuïtat entre nivells d'atenció, tant des del punt de vista dels serveis de salut (metges i registres) com dels usuaris, i sobretot en termes de transferència d'informació, consistència de tractaments i proves, i accessibilitat a l'atenció especialitzada urgent després d'una derivació. No obstant, s'identifiquen alguns problemes de coordinació i continuïtat entre nivells, amb diferències entre els entorns, relatives a una insuficient qualitat de registre i ús de la informació clínica, canvis freqüents en els tractaments, desacord en l'adequació de les derivacions, i limitada accessibilitat a l'atenció especialitzada no urgent i per algunes proves complementàries. Com a resultat d'aquests estudis, també s'han identificat diferents factors que influencien en la coordinació i continuïtat entre nivells d'atenció, destacant com a principals facilitadors de la coordinació i continuïtat assistencial la disponibilitat de mecanismes de coordinació, com la història clínica compartida, i la proximitat entre professionals i, com a principal barrera, la sobrecàrrega de treball dels metges.

Els resultats d'aquesta línia de recerca es poden consultar a la web del CSC.

Què és el GAIA?

El GAIA és un grup de treball que agrupa a les entitats que col·laboren amb el Servei d'Estudis del CSC en el desenvolupament de recerca aplicada en integració assistencial al sistema de salut català. Els objectius principals són desenvolupar eines de mesura de la integració assistencial, avaluar la integració assistencial a diferents entorns de Catalunya des de diferents perspectives i aproximacions metodològiques i, finalment, proposar recomanacions i estratègies per millorar la integració assistencial al territori.

El grup està liderat pel Servei d'Estudis del CSC i participen membres dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Badalona Serveis Assistencials, el Grup SAGESSA, Parc de Salut Mar, l'ICS, PAMEM, la Fundació de Salut Empordà, Consorci Sanitari de Terrassa, el Consorci Sanitari de l'Anoia i el Consorci Hospitalari de Vic. El GAIA és un grup obert a la participació de les entitats associades interessades en l'anàlisi de la integració assistencial.