Actualitat >

Notícies

Publicat un estudi del SEPPS que mostra que la estabilitat del personal sanitari és clau per la continuïtat assistencial entre nivells a Amèrica Llatina

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat un article a la revista científica Health Policy and Planning que analitza comparativament el nivell de continuïtat de l'atenció percebuda pels pacients de dues xarxes de salut a Colòmbia i Brasil, i explora els factors associats. Malgrat es considera que la fragmentació en la provisió dels serveis de salut és un dels principals obstacles que afecta la qualitat assistencial a Llatinoamèrica, es coneix molt poc sobre la percepció que en tenen els pacients.

L'article presenta resultats d'un estudi transversal a Colòmbia i Brasil, basat en una enquesta a prop de 4.200 persones que havien patit un problema de salut en els tres mesos anteriors. Per mesurar la continuïtat entre nivells d'atenció es va utilitzar l'escala CCAENA, desenvolupada pel GAIA a Catalunya, prèvia adaptació i validació als contextos d'estudi.

Els resultats mostren nivells més baixos de continuïtat d'informació i de continuïtat de la gestió clínica entre nivells que del vincle metge-pacient, amb diferències destacables entre els dos països. També es demostra una major estabilitat dels metges a les àrees de Brasil que de Colòmbia, especialment dels d'atenció primària. I quan s'han explorat els factors que s'associen a una millor percepció de continuïtat, destaca la rellevància de l'estabilitat del metges, que s'associà positivament no només amb el vincle metge-pacient, tal i com mostren altres estudis, sinó també amb la transferència de la informació entre nivells i consistència de l'atenció.

Com a conclusió, l'article apunta que per millorar els problemes de continuïtat identificats a l'estudi calen polítiques i intervencions adreçades a millorar la coordinació entre nivells, i entre aquestes destaca: facilitar l'intercanvi d'informació clínica entre nivells i reformes laborals per incrementar la estabilitat dels metges en el seu lloc de treball, especialment a Colòmbia.

Aquest article ha estat elaborat en el marc del projecte Equity-LA: Impacto en la equidad de acceso y la eficiencia de las redes integradas de servicios de salud (RISS) en Colombia y Brasil, que va ser finançat per la Comissió Europea. En aquest projecte van participar quatre organitzacions de quatre països europeus i llatinoamericans: el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), el Prins Leopold Instituut voor Tropishe Geneeskunde  de Bélgica,  el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario  a Colòmbia i la Universidade de Pernambuco, Centro de Pesquisa Aggeu Magalhães y Instituto de Medicina Intregral Prof. Fernando Figueira de Brasil.