Actualitat >

Notícies

La sessió tècnica aborda l'error diagnòstic i mostra un projecte de recomanacions per la millora assistencial

Millorar la qualitat de l'atenció és una tasca constants dels centres de salut de tot tipus, una preocupació que es va reflectir amb el ple a la sala per seguir la darrera sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). El director del servei d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'Hospital de Sant Pau i del Centre Cochrane Iberoamericà, Xavier Bonfill, va ser el primer en intervenir per exposar una iniciativa que millora l'adequació clínica als hospitals i que està obtenint uns bons resultats a l'Hospital de Sant Pau. El projecte s'anomena Millora de l'adequació pràctica assistencial i clínica (MAPAC) i té com a objectiu general reduir el màxim possible aquelles prestacions ineficaces i/o poc eficients. Per fer això, tal com va explicar Bonfill, es fan anàlisis i estudis que es tradueixen en la formulació i aplicació de noves recomanacions o d'aquelles ja disponibles. I això suposa un treball de divulgació, mitjançant sessions i reunions que poden comportar també canvis en protocols, comunicació a les autoritats sanitàries... depenent del cas. Un dels exemples que va posar Bonfill per veure en què es tradueix el MAPAC a finalment són les recomanacions que es van fer per administrar el paracetamol per via oral en comptes de fer-ho per via endovenosa sempre que sigui possible, una recomanació amb una campanya de difusió a l'hospital que va portar una reducció del 90% i un estalvi de 90.000€ pel centre. A més, les recomanacions del MAPAC es publiquen al portal dianasalud.es des d'on es poden accedir a diferents recomanacions i documents de diverses iniciatives semblants, un espai, per tant, de millora de la qualitat en l'atenció.

D'altra banda, el professor de l'àrea de Sistemes i Serveis Sanitaris de la Escuela Andaluza de Salud Pública, Sergio Minué, va començar la seva intervenció advertint que la tercera causa de mort al 2013 als Estats Units va ser l'error clínic. A partir d'aquí, Minué va repassar diferents estudis i bibliografia per fer veure als professionals assistents a la sessió tècnica del CSC que l'error diagnòstic té un paper molt important en la qualitat de l'atenció que s'acaba donant al ciutadà. En concret, Minué es va centrar en l'error diagnòstic a l'Atenció Primària però per fer-ho va recordar que "l'error diagnòstic pot ser perquè ens equivoquem o perquè fem el diagnòstic tard, o també perquè ignorem un possible diagnòstic, o bé es produeix un sobrediagnòstic". En aquest sentit, va mostrar xifres contundents, com ara que un terç dels símptomes més comuns no responen al patró d'una malaltia concreta. A més, Minué va introduir algunes teories sobre la presa de decisions, clau a l'hora de realitzar el diagnòstic. Per tancar l'exposició, el professor de la Escuela Andaluza de Salud Pública va mostrar els resultats de l'estudi que el seu equip ha realitzat sobre l'error de diagnòstic al primer nivell assistencial. 

Un cop finalitzades les presentacions, es va produir un interessant torn de preguntes amb els professionals assistents, que va poder intercanviar impressions i experiències amb els dos ponents. Aquesta sessió tècnica es pot recuperar en diferents vídeos al Periscope del CSC, des d'on es retransmetrà també la següent el pròxim 16 de febrer. Aquesta nova sessió tècnica del CSC tractarà sobre les millores en prevenció, detecció i atenció a la salut mental, la inscripció com sempre és gratuïta però necessària per l'aforament de la sala.