Actualitat >

Notícies

Els drets i deures sobre les vacunes, a debat en la darrera trobada de salut pública CSC d'enguany

Les trobades de salut pública del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) d'aquest 2016 finalitzen amb una sessió sobre Les vacunes: Quines? Drets i deures. La trobada serà el pròxim 15 de desembre, de 14 a 16h, i tot i ser gratuïta requereix inscripció. Per abordar aquesta temàtica, comptarem amb tres experts que en un format de taula rodona compartiran els seus coneixements i experiències amb els professionals que hi assisteixin.  

En primer lloc intervindrà Luis Carlos Urbiztondo, cap de la Secció de Prevenció de malalties infeccioses de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que exposarà sobre els criteris d'avaluació per a la inclusió de vacunes al calendari de vacunacions sistemàtiques. Urbiztondo explicarà quines són les competències sobre vacunes i vacunacions de les diferents administracions i organismes a l'estat i a la Unió Europea, com es consensuen les recomanacions i quins són els criteris i el procediment per a la inclusió de les vacunes en el calendari de vacunacions.

A continuació, Luis Palomo, coordinador del grupo de vacunas de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS), abordarà els criteris per recomanar o no la utilització de cada vacuna. El debat científic ha de situar a cada vacuna en el lloc que li correspon, en eficàcia i en efectivitat, però sense oblidar que no totes les vacunes són iguals, no hi ha una ètica universal per a totes les vacunes. Per a il·lustrar els conflictes que planteja la introducció d'una vacuna al calendari, o l'aprovació per al seu ús, s'exposen les circumstàncies que van envoltar la inclusió de la vacuna de la varicel·la, així com les controvèrsies entorn de la vacuna de la meningitis B, del virus del papil·loma i d'unes altres.

En l'àmbit del debat ètic, Màrius Morlans, del Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC), se centrarà en els drets i deures individuals i col·lectius davant les vacunes, parlant de la relació de les opcions personals sobre la necessitat de vacunar-se amb les diferents concepcions morals (teories ètiques). El ponent farà especial esment de la possible paradoxa entre les polítiques preventives centrades en l'individu, com ara la promoció d'estils de vida saludables, i la concepció del bé comú que hauria de ser un dels fonaments de les polítiques de salut pública.

Amb aquesta sessió es tanca el cicle de 2016 de trobades de salut pública del CSC, tan aviat com es coneguin els temes i dates de les trobades per 2017 us informarem a la nostra web i butlletí setmanal d'actualitat