Actualitat >

Notícies

'Health Policy' publica un article del SEPPS sobre l'accés als serveis sanitaris durant la crisi econòmica

La revista científica Health Policy ha publicat l'article Changes in access to health care for immigrants in Catalonia during the economic crisis: Opinions of health professionals and immigrant users. Aquest article s'ha elaborat en el marc del projecte de recerca "Accés i qualitat de l'atenció sanitària de poblacions vulnerables a Espanya en el context de la crisi econòmica-MEISI I", finançat per l'Institut Salut Carlos III i Fondos FEDER (PI13/00261) i amb la participació de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Badalona Serveis Assistencials, Grup SAGESSA, Institut Català de la Salut, Agència de Salut Pública de Barcelona, Escuela Nacional de Sanidad Carlos III i Universidad de Alicante.

L'article resulta especialment innovador perquè és un dels primers estudis que analitza els canvis en l'accés als serveis sanitaris per als immigrants durant la crisi econòmica de forma sistemàtica i des de la perspectiva dels agents principals (metges, personal administratiu i usuaris immigrants). Mitjançant un estudi qualitatiu basat en més d'una cinquantena d'entrevistes individuals, els resultats assenyalen que l'accés als serveis a Catalunya ha empitjorat com a conseqüència de les polítiques d'austeritat. Les conclusions d'aquest estudi apunten que les polítiques aplicades pel govern espanyol i català han influït en l'accés en almenys dos sentits: agreujant les barreres d'accés que existien abans de la crisi i creant noves barreres en l'entrada al sistema. 

Entre els principals canvis en l'accés emergeixen les restriccions en la cobertura sanitària, especialment en el cas dels immigrants en situació irregular, i l'augment dels requisits per obtenir la targeta sanitària individual. Aquests canvis introdueixen barreres per a l'accés dels pacients al nivell d'atenció requerit sobretot en l'atenció especialitzada i comporta una reducció en la capacitat de resolució dels problemes de salut dels serveis sanitaris. A més a més, en relació a la utilització dels serveis sanitaris, es destaca l'increment dels temps d'espera atribuït a la reducció dels recursos humans. Els professionals assenyalen alguns canvis organitzatius per millorar l'accés a l'Atenció Primària tal com agendes obertes per atendre urgències en el mateix dia.

El deteriorament de les condicions de vida i laborals dels immigrants i les dificultats per utilitzar els serveis durant l'horari laboral es relacionen amb un menor ús dels serveis sanitaris, el que porta a endarreriments en la demanda d'atenció i a interrupcions dels tractaments.

L'article està signat per Victoria Porthé, Ingrid Vargas i M. Luisa Vázquez del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, Lola Bosch de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Belén Sanz de Escuela Nacional de Sanidad  i Isabel Plaza de l'Institut Català de la Salut.