Actualitat >

Notícies

Presentats els resultats dels estudis sobre coordinació assistencial del GAIA

Com millorar la coordinació assistencial entre nivells d'atenció als serveis de salut?, a aquesta pregunta es va respondre àmpliament el dijous 16 de juny en la darrera sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) per aquest curs. I es va fer a partir dels resultats dels estudis del Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) del CSC, una de les seves membres Mercè Abizanda, directora de Sistemes d' Informació de PAMEM, va obrir la sessió explicant la funció d'aquest grup i afirmant que "ens permet fer una gestió sanitària per millorar la qualitat de vida dels nostres pacients". 

Ingrid Vargas, investigador del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC va agafar el relleu per explicar com es va iniciar l'ànalisi del GAIA per la integració assistencial, quins estudis previs es van trobar i com van afrontar el repte d'adaptar-ho al cas de Catalunya. "La integració assistencial és una prioritat en qualsevol sistema de salut", va recordar Vargas per explicar que "en el nostre context són escasses les avaluacions sobre la coordinació i la continuïtat". I, seguidament, la investigadora del SEPPS va distingir entre tres estratègies per millorar la coordinació: macro (polítiques sanitàries, mecanismes de finançament), meso (plans estratègics, mecanismes de coordinació per a les funcions de gestió) i micro (de retroalimentació, d'estandardització de processos i d'estandardització d'habilitats). 

I ja entrant més en els resultats de l'estudi realitzat pel GAIA, Marta Aller, investigadora del SEPPS, va explicar com s'havia portat a terme l'estudi per analitzar la coordinació en 3 entorns de salut diferents: Baix Empordà, Girona (ciutat) i Ciutat Vella (Barcelona). Els resultats qualitatius i quantitatius apunten que "els metges comparteixen la informació clínica a través de la història clínica, però amb alguns problemes en l'ús", segons va exposar Aller, qui també va assenyalar que els pacients noten la millora de la coordinació en l'ús dels serveis, tot i que hi ha diferents percepcions de la continuïtat entre els diferents entorns. Aquests bons resultats però, no poden fer oblidar que "hi ha un desacord sobre l'adequació de les derivacions" i "es veu com hi ha algunes derivacions innecessàries" segons Aller. 

També es va explicar com s'ha analitzat l'accessibilitat a l'atenció especialitzada des de l'Atenció Primària i com varia segons si és urgent o no. Finalment Aller va repassar els factors relacionats amb la salut i amb l'usuari que influeixen en la coordinació. Vargas va concloure que l'estudi mostra que als tres entorns analitzats hi ha una bona coordinació i continuïtat entre nivells d'atenció, tot i que es veuen alguns problemes amb marge de millora. Per més detalls es pot accedir a la presentació utilitzada durant la sessió tècnica.

Amb aquesta última sessió del curs, s'obre ara un període de reflexió per establir els temes a abordar en les sessions tècniques de 2016-2017, i ja es poden enviar propostes al SEPPS. També es poden recuperar les presentacions de totes les sessions tècniques d'aquest passat curs.