Actualitat >

Notícies

El SEPPS presenta resultats de la recerca en integració assistencial del GAIA al 16th International Conference of Integrated Care

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha presentat dues comunicacions amb resultats de la línea de recerca sobre integració entre nivells assistencials a Catalunya al 16th International Conference of Integrated Care, celebrada a Barcelona del 23 al 25 de maig.

La conferència, organitzada per la International Foundation for Integrated Care (IFIC), ha comptat amb la participació d'investigadors, clínics i gestors de tot el món que participen en el disseny i impuls de la salut integral i l'assistència social amb més de 500 comunicacions.

Les dues comunicacions presentades analitzen de forma comparativa la coordinació i continuïtat entre nivells d'atenció des de la perspectiva dels professionals i usuaris en tres àrees del sistema de salut català (Baix Empordà, Ciutat Vella i Girona ciutat) a partir d'un centenar d'entrevistes qualitatives. La primera comunicació que porta per títol: Coordination and continuity across care levels in the Catalan national health system: differing perceptions of physicians and users? mostra que, en general, metges i usuaris consideren que hi ha coordinació i continuïtat entre nivells assistencials als tres entorns sanitaris analitzats, sobretot en relació a la transferència d'informació, consistència de tractaments i proves, i accessibilitat a l'atenció especialitzada urgent després d'una derivació. No obstant això, s'identifiquen algunes limitacions referides a inconsistències ocasionals en l'atenció, com ara canvis habituals en els tractaments, desacord quant a l'adequació de les derivacions i limitada accessibilitat a l'atenció especialitzada no urgent i per algunes proves complementàries.

La segona comunicació amb títol: What are the factors influencing coordination and continuity across care levels in the Catalan national health care system? presenta els diferents factors identificats que influencien la coordinació i continuïtat entre nivells d'atenció. Entre els principals factors facilitadors destaquen l'existència de mecanismes de coordinació entre nivells, com la història clínica compartida, i la proximitat física dels professionals, mentre que la insuficiència en els recursos i la sobrecàrrega de treball dels metges s'identifiquen com principals barreres a la coordinació i continuïtat assistencial.

Les dues comunicacions s'engloben dins del projecte "La relació entre continuïtat i coordinació entre nivells assistencials en diferents entorns sanitaris" desenvolupat pel Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) (CSC, SSIBE, IMIM-Parc Salut Mar, PAMEM, ICS, SAGESSA, BSA) i liderat pel SEPPS.