Actualitat >

Notícies

La sessió tècnica del CSC profunditza en la participació ciutadana

Els que planifiquen són usuaris dels serveis? Cóm democratitzar la planificació i gestió del sistema sanitari públic? Aquest era el títol de la darrera sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que s'ha celebrat avui a la seu del CSC. Però la sessió ha anat una mica més enllà de la mà de dos experts en la matèria, Josep Martí Valls, del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) i membre fundador de la Marea Blanca; i Joan Subirats, investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Martí Valls ha explicat alguns exemples de la participació ciutadana en salut i sanitat però advertint d'entrada que primer "calen ciutadans que vulguin comprometre's, implicar-se". La salut comunitària és un dels exemples que Martí Valls ha posat, també consells de salut de barris, voluntariats, associacions de pacients... fins i tot "el fet de preguntar al propi pacient per la seva salut i després tenir en compte les seves respostes" és una manera de participació ciutadana. 

I ja, abordant més aquesta participació en el seu funcionament, Martí Valls ha recordat que la participació és un dret i alhora "una necessitat de governança" però perquè es faci realitat i funcioni "cal voluntat política, legislació i formació". En aquest sentit, el ponent ha fet una proposta d'organització per la participació ciutadana en sanitat a Barcelona, una proposta basada en tres nivells de composició amb funcions diferents i amb una interrelació per la qual flueix una comunicació constant. Els tres nivells són: consell de salut de ciutat, consell de salut de districte i consell de salut de centres sanitaris.

Un canvi d'època

Per la seva part, Subirats ha fet una exposició sobre la participació ciutadana com a fenomen en qualsevol àmbit i no només en el sanitari. "No és una qüestió de la crisi econòmica, és un canvi d'època", ha afirmat Subirats per referir-se al fet que la participació ciutadana no és una cosa puntual, sinó que és un agent important que es quedarà en aquest nou escenari social, un nou escenari que ja no tornarà a la situació anterior. El canvi d'època es produeix amb internet i l'ús i accés que se'n pot fer del coneixement. La societat de la informació ha democratitzat el coneixement i,en conseqüència, ha remogut les estructures i la manera d'organitzar-se de l'administració i les entitats. El canvi tecnològic ha canviat la lògica de propietat per la qual ens guiàvem abans, i com a exemple Subirats ha recordat que "l'enciclopèdia britànica ha tancat perquè no podia competir amb la wikipedia".

A més, aquesta coproducció, participació, ha generat un seguit de canvis que les administracions no preveuen, com ara l'heterogeneïtat. Tampoc les jerarquies ja no serveixen segons ha explicat Subirats, doncs la gent està més implicada, té més coneixement de la seva àrea i, per tant, "la gent ja no és objecte de les polítiques, sinó subjecte de les polítiques". En aquesta línia, Subirats ha afirmat que les organitzacions han d'assumir que els rols han canviat i que ara s'haurà de gestionar amb una "interdependència permanent" entre professionals i ciutadans.

Les exposicions i el tema han generat un gran debat entre els assistents que han pogut compartir les seves reflexions amb els ponents i la resta de professionals, i ciutadans, que es trobaven en aquesta sessió tècnica del CSC. Després de posar aquesta qüestió sobre la taula, el CSC intentarà respondre a la següent pregunta: Com millorar la coordinació assistencial entre nivells d'atenció als serveis de salut? I ho farà en la sessió tècnica del proper 16 de juny, de la mà de Marta Aller, Sina Waibel i Ingrid Vargas, investigadores del Servei d'Estudis en Prospectives i Polítiques de Salut del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i del Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA).