Actualitat >

Notícies

Analitzem l'efecte sobre la salut dels immigrants de les polítiques públiques abans i durant la crisi econòmica en la darrera sessió tècnica

El passat 28 d'abril es va celebrar una nova sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), aquesta vegada dedicada a salut i immigració. Per abordar aquest tema es va comptar amb una ponència de Davide Malmusi, investigador de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i actualment Director de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, i de dues investigadores del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, Irene García-Subirats i Victoria Porthé.

Malmusi va ser el primer a intervenir per explicar alguns resultats de l'estudi realitzat en el marc del projecte europeu Sophie. En la seva exposició, Malmusi va mostrar alguns models utilitzats per analitzar les polítiques d'integració i com influencien la salut de la població immigrant. En aquest sentit, va exposar tres models: el multicultural, l'exclusionista i l'assimilacionista. Per classificar els països de la Unió Europea en aquests tres models es van utilitzar diferents indicadors que situen a Espanya com un dels països amb un model multicultural i inclusiu. Però el realment rellevant de les xifres mostrades per Malmusi és que demostren com "als països amb polítiques exclusionistes hi ha unes majors taxes de mortalitat, pitjor salut autopercebuda i pitjor salut mental en la població immigrada, tot i que no es pot fer una relació directa, sí que és un exemple de què les polítiques socials tenen efectes en la salut". És més, les dades mostraven clarament com als països amb un model exclusionista les condicions socioeconòmiques i de salut de la població immigrant eren pitjors. Es poden consultar més dades d'aquest estudi accedint a la presentació de Malmusi.

En la segona part de la sessió, i en la mateixa línia d'anàlisi dels efectes de les polítiques en la salut però dins de l'àmbit nacional, dues investigadores del SEPPS, Irene García-Subirats i Victoria Porthé, van presentar resultats de la investigació que estan realitzant, en col·laboració amb diversos associats, sobre els canvis en l'accés a l'atenció dels immigrants a Catalunya i Espanya durant la crisi econòmica, en el marc del projecte MEISI. Van mostrar l'anàlisi de dues Enquestes Nacionals de Salut (2006 i 2012) que identificaven alguns canvis però apuntaven a com un sistema nacional de salut pot amortir els efectes de la crisi econòmica. No obstant això, van destacar que les dades eren anteriors a les mesures polítiques de major impacte, el Reial Decret 16/2012 i les dràstiques reduccions en el pressupost públic sanitari. Les conseqüències d'aquestes van ser analitzades en el segon component de l'estudi de caràcter qualitatiu, basat en entrevistes a professionals de la salut i usuaris immigrants i mostraven com les mesures implementades estan influint en dos sentits: s'han aguditzat les barreres d'accés que existien abans de la crisi i al mateix temps s'han creat noves barreres en l'entrada al sistema com a conseqüència. En la presentació es poden veure en detall, però a grans trets, es tracten de canvis respecte als drets d'atenció, l'obtenció de la targeta sanitària, la reducció dels recursos humans als centres, l'augment dels temps d'espera juntament amb l'empitjorament de les condicions socioeconòmiques i laborals. I, per descomptat, l'efecte i les conseqüències que tot això ha tingut en els professionals i en els immigrants, conduint a una menor utilització dels serveis de salut i un empitjorament de l'estat de salut. La magnitud dels problemes s'haurà de mesurar amb el nou estudi, que estan preparant al SEPPS.

Un cop acabades les dues exposicions, el tema va generar un gran debat entre els assistents, sobretot per les conseqüències del decret 16/2012 en l'accés a la salut. La propera sessió tècnica del CSC serà el 26 de maig i se centrarà amb la participació ciutadana en salut, sota el títol: Els que planifiquen són usuaris dels serveis? Com democratitzar la planificació i gestió del sistema sanitari públic?