Actualitat >

Notícies

El CSC analitza l'efecte directe de la directiva europea que afecta la compra pública en l'àmbit sanitari i social

El Servei Agregat de Contractacions Administratives (SACAC) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat el document Anàlisi de la incidència de l'efecte directe de determinades disposicions de la Directiva 2014/24/UE en l'activitat contractual habitual dels poders adjudicadors de l'àmbit sanitari i social. Amb aquesta publicació s'aclareix als agents implicats quin és l'efecte de la directiva 2014/24/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, sobre contractació pública i per la que es deroga la Directiva 2004/18/CE que entra en vigor dilluns vinent. I és que aquesta normativa ha generat una gran incertesa perquè l'entrada en vigor ha arribat sense que s'hagi aprovat la normativa de transposició a l'ordenament jurídic intern i, per tant, els poders adjudicadors hauran de seguir aplicant el Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic.

No obstant, amb l'objectiu de preservar la primacia de l'ordenament jurídic de la Unió Europea, les Directives desplegaran un efecte directe vertical ascendent una vegada finalitzat el termini de transposició, de manera que els particulars podran invocar aquest text normatiu contra els poders adjudicadors davant els Tribunals, sempre que les seves previsions siguin incondicionals, clares i precises (especialment, aquelles que atribueixin drets subjectius als particulars). En aquest cas, els òrgans jurisdiccionals hauran de deixar sense aplicar les normes nacionals que siguin contràries a dites previsions. D'aquesta manera, els particulars veuen reforçada la seva esfera jurídica i el Dret comunitari aconsegueix el seu efecte útil. En aquest context és important destacar que aquest efecte directe en cap cas pot ser horitzontal (entre poders adjudicadors), ni vertical descendent (dels poders adjudicadors envers els particulars), sinó únicament vertical ascendent (invocat pel particular envers els poders adjudicadors).

Tot plegat però fa que per als poders adjudicadors aquesta situació comporti un elevat grau d'inseguretat jurídica, en la mesura que no resulta senzill identificar quins preceptes de les Directives són suficientment incondicionals i precisos com per poder ser invocats pels particulars contra un poder adjudicador, especialment quan els Tribunals Administratius de Contractació Pública i les Juntes de Contractació corresponents fan interpretacions diferents d'aquesta qüestió i fins i tot, en alguns casos, divergents entre si. D'aquesta necessitat de coneixement, neix la iniciativa d'aquest document que ara es fa públic i que es centra en la Directiva 2014/24/UE, que és la norma que regula els procediments de contractació d'obres, serveis i subministraments, els quals constitueixen el gruix de l'activitat contractual dels poders adjudicadors als quals va dirigit. No s'analitza doncs l'efecte directe de la Directiva 2014/23/UE degut a que, l'experiència del SACAC determina que no és habitual que les entitats a les quals va dirigida la guia realitzin contractacions de concessions d'obres o de serveis. L'objectiu, per tant, del document és finalment facilitar la tramitació dels procediments de contractació esmentats amb les màximes garanties.

Aquesta publicació segueix la línia del CSC d'ajudar als seus associats i a tots els agents del sector salut i social per tal que compleixin amb la normativa i continuïn amb el seu desenvolupament. En aquest sentit, el CSC va organitzar fa unes setmanes una jornada sobre aquesta qüestió a la qual van acudir més d'un centenar de persones.