Actualitat >

Notícies

Diferencies en la coordinació assistencial entre un sistema sanitari basat en el mercat i un sistema descentralitzat

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat un article d'accés lliure a la revista científica Health Policy and Planning amb els resultats comparatius de les barreres de coordinació entre nivells assistencials percebudes pel personal sanitari de Colòmbia, amb un sistema de seguretat social basat en la competència gestionada, i de Brasil, amb un sistema nacional de salut descentralitzat. Es tracta d'un estudi qualitatiu a xarxes de salut en quatre municipis que s'emmarca al projecte de recerca Equity-LA.

Els principals resultats obtinguts posen de manifest una transferència deficient de la informació clínica entre els diferents nivells d'atenció en totes les xarxes analitzades, amb deficiències afegides a Brasil en la coordinació de l'accés i la gestió clínica. Els obstacles en la coordinació de l'atenció estan relacionats amb l'organització, tant en els sistemes de salut com en les xarxes de salut. En tot dos sistemes de salut, existeixen incentius econòmics per competir la fragmentació (exacerbat al Brasil pels interessos polítics partidistes), la fragmentació i inestabilitat de les xarxes a Colòmbia, i la feble planificació i avaluació al Brasil. A les xarxes de salut, hi ha condicions inadequades de treball (contractes temporals i/o a temps parcial) que impliquen una elevada rotació del personal sanitari, dificultant l'ús de mecanismes de coordinació existents, així com la formació inadequada de professionals que no permet la implementació d'un model d'atenció sanitària en el qual l'atenció primària actua com a coordinador de l'atenció al pacient.

Es conclou que són necessàries reformes en aquests sistemes de salut i a les xarxes per tal de modificar els incentius, enfortir les funcions de planificació i supervisió de l'estat i millorar les condicions de treball i habilitats professionals.

Els autors de l'article són: Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut), Amparo Mogollón-Pérez (Universidad del Rosario, Colòmbia), Pierre De Paepe i Jean Pierre Unger (Prince Leopold Institute of Tropical Medicine, Bèlgica) i Maria Rejane Ferreira (Universidade de Pernambuco, Brasil).

L'article, d'accés lliure es pot descarregar. Així mateix, els autors també han publicat un article sobre mecanismes de coordinació a les xarxes de serveis de salut de Colòmbia i Brasil.