Actualitat >

Notícies

La coordinació assistencial entre nivells, una prioritat a Amèrica Llatina

Assistents a la trobada a la seu del CSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit del 14 al 18 de març el V taller internacional del projecte Equity-LA II,  que coordina el Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC. La trobada ha tingut com a eix central la discussió conjunta de possibles intervencions a implementar en les xarxes de serveis sanitaris en els sis països llatinoamericans, per a la millora de la coordinació entre nivells assistencials.

Durant el taller es va presentar el procés de la investigació acció participativa desenvolupat a cada país que contempla la difusió dels resultats de l'estudi de línia de base als professionals i gestors de les xarxes, la priorització dels problemes més importants i la discussió d'estratègies de millora de la coordinació assistencial conjuntament amb els professionals. A partir  d'aquest procés, a cada un dels països, es dissenyarà una intervenció per millorar la coordinació entre nivells assistencials en les xarxes de serveis sanitaris que serà implementada i avaluada en les fases següents del projecte.

Uns dels resultats més importants dels estudis de línia de base comú a tots els països és la manca de comunicació entre professionals, la desconeixença i la desconfiança en les habilitats clíniques entre els professionals dels diferents nivells, que actuen com barrera per a la coordinació assistencial esmentades pels professionals. Per això, algunes de les possibles intervencions que es volen implantar aniran dirigides a millorar la comunicació i crear espais de discussions clíniques conjuntes per tal que es coneguin i treballin conjuntament.

En el marc de la trobada, ha tingut lloc el Seminari d'experiències per a la millora de la coordinació entre nivells d'atenció implementades a Catalunya, en el qual diversos associats al CSC i altres proveïdors de salut (SAGESSA, ICS, PAMEM, Parc Salut Mar) van compartir diverses estratègies implementades per a la millora de l'atenció als usuaris a través de la millora de la coordinació. Es van a presentar estratègies centrades en la discussió de casos clínics, la millora de la qualitat de la informació clínica registrada pels metges i el desenvolupament de guies de pràctica clínica amb metodologia participativa. També van participar diferents membres del grup GAIA (SSIBE, HGV, CSA) que van enriquir la trobada amb les seves aportacions. El seminari, molt ben avaluat pels participants, va servir per identificar aspectes rellevants a considerar al disseny i implementació de les intervencions a cada país de Llatinoamèrica.

A la trobada han assistit investigadors de tots els equips participants d'Amèrica Llatina (Colòmbia, Brasil, Xile, Mèxic, Argentina i Uruguai) de Bèlgica i d'Espanya. Es va comptar també amb la presència del comitè científic internacional (Joan Miquel Carbonell) i el comitè conductor local de Xile (María Eugenia Chadwick). Aquests comitès donen suport al projecte tant en la fase de recerca com en la de la intervenció. D'altra banda també es va assistir a la project officer de la Comissió Europea (Evelyn Depoortere), que ha suposat una bona oportunitat per conèixer als investigadors dels equips d'Amèrica Llatina, conèixer els avenços del projecte i donar retroalimentació sobre els resultats obtinguts.

Equity-LA II: el projecte

Projecte col·laboratiu que ha rebut finançament de la Comissió Europea, Setè Programa Marc (7PM, 2013-18). Les institucions participants del projecte són: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (coordinador - Espanya).