Actualitat >

Notícies

El SEPPS analitza l’accés a l’atenció sanitària per als immigrants a Espanya abans del reial decret

Article a 'Health Policy'

La revista científica Health Policy ha publicat l'article Was access to health care easy for immigrants in Spain? The perspective of health personnel in Catalonia and Andalusia elaborat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en el marc del projecte L'accés a l'atenció adequada de la població immigrant des del punt de vista de les polítiques i els agents implicats, que s'ha desenvolupat en col·laboració amb Serveis de Salut Integrats Baix Empordà i l'Escuela Andaluza de Salud Pública, amb finançament FIS (PI09/02642).

Malgrat que fins l'abril de 2012, tots els residents a l'Estat espanyol tenien dret a l'atenció sanitària amb independència de la situació administrativa i les polítiques desenvolupades a nivell nacional i autonòmic estaven dirigides a eliminar possibles barreres, l'evidència suggeria problemes d'accés per als immigrants. Per tal d'identificar quins factors estaven afectant l'accés dels immigrants es va realitzar un estudi qualitatiu, basat en entrevistes individuals a gerents i professionals sanitaris de Catalunya i Andalusia, abans del canvi en els drets d'atenció.

Els resultats mostren que els professionals sanitaris consideraven l'accés a l'atenció dels immigrant "fàcil" i similar a l'accés dels autòctons en les dues CCAA d'estudi. No obstant això, també identificaven barreres específiques a l'entrada al sistema de salut (en l'obtenció de la targeta sanitària) i en l'ús dels serveis que indicaven un desequilibri entre les característiques dels serveis (estructurals i organitzatives) i les dels immigrants (socioeconòmiques, laborals i d'idioma). Tot i que els resultats no difereixen entre Andalusia i Catalunya, existeixen dues excepcions: a Catalunya es va considerar l'accés més difícil per als usuaris sense targeta sanitària, degut a la facturació de l'atenció, com també per als usuaris en general a l'atenció primària en zones rurals, per la distància.

En conclusió, tot i la cobertura universal atorgada pel sistema sanitari espanyol i les polítiques de salut desenvolupades per facilitar l'accés abans del 2012, les barreres en l'accés identificades requeririen accions específiques per evitar-les. No obstant això, les mesures adoptades en el context de la crisi econòmica apunten en la direcció oposada, cap a l'augment de les barreres.

Signen l'article María Luisa Vázquez, Ingrid Vargas i Victoria Porthé (Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, CSC), Lola Bosch (Serveis de Salut Integrats Baix Empordà), Daniel López Jaramillo, Luis Andrés López-Fernández, Silvia S-Hernández i Ainhoa Ruiz Azarola (Escuela Andaluza de Salud Pública) i Hernán Vargas (Agència de Salut Pública de Barcelona).