Actualitat >

Notícies

L’atenció sanitària a la població immigrant: resultats de 10 anys de recerca del SEPPS

Ingrid Vargas i Victoria Porthé, investigadores Servei d'Estudis del CSC, van participar  al XXXV curs de formació en ciències de la salut 2015-2016, organitzat per l'Acadèmia de Ciències Mèdiques a les Terres de l'Ebre, amb una xerrada sobre l'Atenció sanitària a la població immigrant: necessitats dels professionals i canvis en el context de la crisi econòmica

Durant la presentació es va fer un recorregut pels principals resultats de la línia de recerca en immigració i salut que el Servei d'Estudis ve desenvolupant des de fa 10 anys. Els estudis realitzats analitzen l'accés de la població immigrant a Catalunya i Espanya abans i durant la crisi econòmica, des del punt de vista de les polítiques sanitàries i els actors claus - usuaris immigrants, professionals sanitaris i gerents-. 

La població immigrant a Espanya va passar del 2,2% de la població l'any 2000 al 12,2% al 2010. Aquest canvi va suposar un desafiament pels serveis sanitaris i els seus professionals. Durant aquest període, les polítiques sanitàries es van dirigir a donar resposta a les necessitats d'un col·lectiu divers, formulant estratègies per adaptar els serveis sanitaris a les noves necessitats. No obstant això, els estudis realitzats des del SEPPS evidencien febleses en la implementació d'aquestes polítiques. Els professionals indicaven dificultats a l'atenció de la població immigrant derivades dels problemes de comunicació, la falta de competències culturals dels professionals i de recursos disponibles, que posaven en risc l'accés a una atenció de qualitat. A partir de la crisi econòmica, els governs de l'Estat espanyol, van prendre una sèrie de mesures, entre les quals destaca l'aprovació del RDL 16/2012, que va transformar el sistema nacional de salut basat en el concepte de ciutadania, a un basat en l'afiliació a la seguretat social. L'estudi sobre accés als serveis sanitaris de la població immigrant que actualment s'està desenvolupat el SEPPS amb la col·laboració de associats SSIBE, grup SAGESSA, BSA i la participació de l'ASPB, l'ICS (Catalunya), ENSCIII, Hosp.U. Ramón y Cajal (Madrid), U.Alicante (València) i Serv. Epidem. Consejería Gral Salud Pública (Mùrcia), mostra algunes barreres d'accés als serveis de salut que són noves, especialment les relacionades amb els canvis en les condicions d'entrada al sistema, encara que també emergeixen algunes que ja existien i que semblen haver empitjorat, com els temps d'espera, particularment a l'Atenció Primària. També s'han accentuat les barreres relacionades amb les condicions socioeconòmiques i laborals dels immigrants, que contribueixen a un menor accés a l'atenció i major dificultat per enfrontar les barreres dels serveis (horaris, copagos), provocant retards en cerca d'atenció.

Aquest curs de formació continuada de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques està dirigit a professionals sanitaris, i compte amb l'acreditació del Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries. Té una programació anual, i cada mes organitza una conferència al Campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.

Enllaços relacionats