Actualitat >

Notícies

La continuïtat assistencial en diferents àrees del sistema de salut a Catalunya, nova tesi doctoral en la línia de recerca en integració assistencial del CSC

Sina Waibel durant la defensa de la tesi

Sina Waibel, investigadora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), ha presentat la seva tesi doctoral Continuity of health care across care levels in different healthcare areas in the Catalan national health system: The patient's perspective que es va realitzar a la Universitat Autònoma de Barcelona en el Programa de Salut Pública sota la direcció de la dra. M. Luisa Vázquez, responsable del SEPPS, i sota la co-direcció de la dra. Ingrid Vargas, investigadora del SEPPS. La defensa de la tesi va tenir lloc el divendres 29 de gener de 2016 i va rebre la qualificació d'excel·lent.

La tesi s'emmarca en la línia de recerca del SEPPS, en col·laboració amb els associats mitjançant el grup GAIA, dirigida a analitzar la integració assistencial i l'accés a l'atenció i és fruit de diversos projectes finançats per l'Institut Salut Carlos III, entre altres,  La relació entre continuïtat i coordinació entre nivells assistencials en diferents entorns sanitaris (PI10/00348) en el que van participar membres dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Badalona Serveis Assistencials, Grup SAGESSA, Institut Català de la Salut, Parc de Salut Mar i  PAMEM.

La tesi contribueix al coneixement sobre la continuïtat assistencial, un tema escassament analitzat, mitjançant una millor comprensió del fenomen percebut pels usuaris dels serveis sanitaris del sistema sanitari català. Els resultats, presentats en els articles, mostren que els pacients atesos al sistema de salut públic de Catalunya - en organitzacions sanitàries integrades i en altres entorns sanitaris - perceben que hi ha continuïtat assistencial però també identifiquen alguns elements específics de discontinuïtat, amb conseqüències importants en la qualitat assistencial. Diversos factors identificats i percebuts pels pacients influeixen en la (dis)continuïtat assistencial, els quals són relacionats amb el sistema de salut, les organitzacions sanitàries i els metges. En el marc de la tesi, addicionalment es va realitzar una meta-síntesi de la literatura internacional que ha alimentat el marc conceptual i ha permès contrastar el coneixement internacional amb la informació generada sobre la continuïtat assistencial al sistema català.

La tesi identifica noves preguntes per a futures investigacions, per exemple com és la continuïtat assistencial en altres contexts (en altres tipus d'organitzacions sanitàries o en poblacions amb diferents característiques socio-econòmiques), i aporta recomanacions sustentades per a la millora de la continuïtat assistencial que contribuirien a la millora dels serveis de salut a Catalunya.

Enllaços relacionats