Actualitat >

Notícies

How does policy get under the skin? O com les polítiques socials afecten la salut?

El SEPPS ha participat en les jornades organitzades per l'Agència de Salut Pública de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra Les polítiques socials afecten la salut? Les condicions d'ocupació, l'austeritat i les polítiques d'igualtat com a determinants de les desigualtats de salut a Europa en el marc del projecte europeu SOPHIE.

Irene Garcia Subirats i Victoria Porthé, investigadores del SEPPS, han presentat els resultats del projecte Accés i qualitat de l'atenció sanitària de poblacions vulnerables en Espanya en el context de la crisi econòmica - MEISI I, finançat pel ISCIII - PI13/00261, que té com a objectiu analitzar els canvis en l'accés als serveis de salut a partir de les enquestes nacionals de salut així com des de la perspectiva del personal sanitari i la població immigrant en el context de crisi econòmica.

Entre els resultats més rellevants, l'anàlisi de les dades de dues enquestes nacionals de salut a Espanya (ENSE 2006-2011/12) indiquen que l'any 2012 desapareix la inequitat en l'accés a l'atenció especialitzada entre autòctons i immigrants. No obstant això els immigrants segueixen fent un menor ús. Aquest resultat és especialment important considerant que les dades són anteriors a l'aplicació del RDL16/2012 que restringeix l'accés als serveis sanitaris, i per tant es pot esperar que les barreres d'accés augmentin en la població afectada pel decret. Aquestes barreres d'accés es poden veure en els resultats del subestudi qualitatiu, realitzat amb posterioritat al RDL 16/2012. Els professionals de salut assenyalen la "paradoxa del sistema", és a dir, persisteix la percepció de fàcil accés als serveis sanitaris, no obstant els darrers canvis en les condicions d'accés han augmentat les dificultats en la continuïtat assistencial i la capacitat de resposta del sistema. 

Les reflexions finals de la jornada sobre com les polítiques socials afecten la salut van assenyalar que no existeix un consens sobre com les condicions d'ocupació, d'austeritat i polítiques d'equitat han impactat sobre la salut. Durant el debat es va fer èmfasis en el fet que les mesures poblacionals utilitzades amaguen i minimitzen els efectes adversos que estan patint els grups més vulnerables (com els immigrants) on l' impacte de la crisi s'aguditza i per tant és necessari trobar les estratègies metodològiques i polítiques que permetin mesurar el "patiment", corresponents a la realitat que es viu i que permetin traduir-ho en evidència.