Actualitat >

Notícies

El director general del CSC parla sobre soledat no desitjada a RNE

La soledat no desitjada afecta més de 600.000 persones a tot Espanya, la majoria gent gran. A més, gairebé cinc milions de persones viuen sense companyia per elecció, una xifra que arribarà als sis milions i mig la pròxima dècada. Tenint en compte que la societat espanyola és cada cop més longeva, moltes d'aquestes persones que viuran soles tindran més de 65 anys i ho faran en soledat no desitjada.

En aquest context, el director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i també president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG), José Augusto García Navarro, ha participat en el reportatge "Cuando estar solo duele", d'RNE, en què es fa una radiografia de la soledat no desitjada a Espanya i com arriba a ser més mortífera que l'alcohol, el tabac o l'obesitat. "Les persones que viuen soles tenen un 30% més de mortalitat que les persones amb bon contacte social. Estar sol o sentir-se aïllat socialment influeix de manera directa en la mort prematura i en l'aparició de noves malalties, sobretot les cròniques. La soledat no desitjada impacta més que fumar 15 cigarretes al dia o beure 6 begudes alcohòliques diàries", assegura en la intervenció radiofònica.

José Augusto García Navarro, que ha participat en el reportatge amb Matilde Fernández, exministra i presidenta de l'Observatorio Estatal de la soledad no deseada, també ha assegurat que les conseqüències de la soledat no desitjada carreguen amb un sobrecost els serveis assistencials quan "la solució no està en un metge o en l'hospital, sinó en el barri, en la vida social".

Podeu escoltar el reportatge sencer en aquest enllaç.