Actualitat >

Notícies

Assistim a una nova reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha assistit avui a la segona reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. En la reunió, que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes, el president Aragonès ha anunciat un augment de 30 milions d'euros als pressupostos de 2023 dedicats a la salut mental i a les addicions.

Tal com ha destacat Aragonès, que ha reiterat el compromís del Govern amb aquests temes, l'increment pressupostari ha de passar pel "reforç a la xarxa d'atenció i els professionals, el suport a les famílies o la transformació dels espais de sociabilitat o àmbits de política pública relacionats amb la salut mental". Així mateix, el president ha defensat que aquesta tasca s'ha de dur a terme, "necessàriament, de manera transversal i prioritària des de tots els departaments", per poder "identificar els problemes estructurals i situar les propostes de millora per poder oferir una atenció integral de la ciutadania".

D'altra banda, a la trobada també s'ha anunciat que es farà extensiu el programa Peer to Peer, amb el nom de Suport entre iguals, un programa consolidat a molts països, que "és pioner a l'Estat espanyol", ha apuntat Pere Aragonès. "A través d'aquest programa, persones amb experiència viscuda donen suport i acompanyen als equips de salut mental per atendre una primera persona en la seva recuperació i en la seva reincorporació en el món laboral, acadèmic i social", ha manifestat el president de l'executiu català.

El CSC participa a la taula com a membre del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions, i que amb la resta d'entitats del pla integral que també han assistit formen part del grup impulsor de la Taula nacional de salut mental. En aquest sentit, Magda Casamitjana, directora del Pacte de Salut Mental, ha presentat l'estat de situació del Pacte Nacional de Salut Mental, així com les línies estratègiques de treball que després de l'anàlisi qualitativa realitzada es focalitzarien en quatre eixos orientats segons els objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la salut mental: lideratge i governança; serveis de salut mental i addiccions integrals integrats, adaptables i comunitaris; estratègies de promoció i prevenció, i sistemes d'informació i dades científiques. Per la seva part, el director del Pla Director de Salut mental i Addiccions, Joan Vegué,  juntament amb Albert Piquer de la Federació Veus han presentat el programa de suport entre iguals, i el president del Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental, Víctor Pérez, amb Hernán María Sampietro d'ActivaMent Catalunya, ha presentat el projecte de Planificació de decisions anticipades.

A la reunió de la taula, que es va crear amb l'objectiu d'agrupar en un únic organisme tots els agents implicats en salut mental, també han assistit les conselleres i consellers de la Presidència, Laura Vilagrà; d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; de Salut, Manel Balcells, i de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, així com la directora general de Planificació en salut, Aina Plaza; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas; la directora general de Serveis socials del Departament de Drets socials, Mariona Homs, a més de representants de l'Ajuntament de Barcelona, Unicef, els sindicats UGT i CCOO, les patronals PIMEC i Foment i el Clúster Salut Mental.

Enllaços relacionats