Actualitat >

Notícies

Nou article del SEPPS sobre la continuïtat de relació de pacients crònics amb metges de primària i secundària en els serveis de salut de sis països d'Amèrica Llatina

La revista International Journal of Environmental Research and Public Health acaba de publicar l'article Relational Continuity of Chronic Patients with Primary and Secondary Care Doctors: A Study of Public Healthcare Networks of Six Latin American Countries, elaborat pel SEPPS. En el marc del projecte internacional Equity LA II, que es va desenvolupar en col·laboració amb Bèlgica, Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic i Uruguai. L'article complementa l'anàlisi sobre la continuïtat assistencial entre nivells d'atenció amb evidència sobre la interacció dels pacients crònics amb metges d'atenció primària i secundària al llarg del temps, i els seus canvis al llarg del temps, a les sis xarxes públiques de salut.

Aconseguir la continuïtat de relació entre els pacients amb malalties cròniques amb els seus proveïdors de salut al llarg del temps s'ha convertit en un repte cada vegada més rellevant per abordar els problemes de coordinació de l'atenció entre nivells d'atenció a molts sistemes de salut arreu del món, inclosa Amèrica Llatina, que es caracteritzen per la fragmentació de l'atenció sanitària. L'article presenta resultats d'un estudi transversal comparatiu basat en dues enquestes (2015 i 2017) realitzades a una mostra de pacients amb malalties cròniques, utilitzant el qüestionari CCAENA.

Els resultats mostren que, tot i que l'índex d'RC va ser alt el 2015, especialment en PC en tots els països, i als dos nivells a Argentina i Uruguai, la baixa consistència percebuda dels metges de PC i SC a Colòmbia i Xile i dels metges de SC a Mèxic va revelar àrees importants per millorar. El 2017 l'índex RC de metges SC va augmentar a Xile i Mèxic, mentre que la consistència dels metges SC a Colòmbia va disminuir.

Com a part d'un estudi més extens, aquests resultats posen de manifest esquerdes destacades en la consecució de la continuïtat de relació amb els metges, en particular en l'atenció secundària, la qual cosa requereix més reformes estructurals i organitzatives.

Signen l'article Verónica Espinel (CSC), Gabriela Tiburcio-Lara (CSC), Ingrid Vargas (CSC), Pamela Eguiguren (UChile), Amparo Mogollón-Pérez (URosario), Marina Ferreira de Mederos Mendes (IMIP), Julieta López-Vázquez (UVeracruz), Fernando Bertolotto (UDELAR), Delia Amarilla (UNR)  i María Luisa Vázquez (CSC). L'article ha estat elaborat en el marc del projecte Equity-LA II: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina. Es tracta d'un projecte col·laboratiu internacional que va rebre finançament de la Comissió Europea, amb participació d'institucions de vuit països, Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (coordinador d'Espanya).

Donant continuïtat a l'Equity-LA II, i per tal d'avaluar l'efectivitat contextual de la introducció, mitjançant un procés participatiu, d'una intervenció d'integració de l'atenció multicomponent en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador, s'està desenvolupant el projecte EquityCancer-LA. Aquest estudi, liderat pel SEPPS ha estat subvencionat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea i per la Global Alliance Chronic Diseases (GACD).