Actualitat >

Notícies

El projecte Codi Medicament, guardonat als Premis SEFH-CSL VIFOR

El projecte "Abordatge integral dels problemes de salut relacionats amb els medicaments: Codi Medicament", impulsat per l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en col·laboració amb el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), ha rebut el segon guardó dels VIII Premis SEFH- Vifor Pharma en qualitat dels serveis de farmàcia i seguretat en l'ús dels medicaments. Aquests premis van ser entregats en el marc del 67è Congrés nacional de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria (SEFH), que es va celebrar a Barcelona entre el 24 i el 26 de novembre.

El Codi Medicament és un programa centrat en la prevenció secundària en pacients que acudeixen al Servei d'Urgències de l'Hospital per un problema de salut relacionat amb els medicaments (PSM) i es basa en la coordinació entre especialitats i nivells assistencials. Inclou la revisió total de la medicació del pacient, la coordinació assistencial i una visita telefònica després de l'alta. La prova pilot, que es va iniciar a l'àrea de referència de l'Hospital de Sant Pau, va demostrar que l'aplicació d'aquest programa redueix el nombre de reingressos hospitalaris a 30 dies.

Jesus Ruiz i Ana Juanes, farmacèutics adjunts de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, van ser els encarregats de recollit el guardó per aquest projecte innovador, que es va presentar durant el Congrés de la SEFH i va generar una gran  expectació i entre els assistents. El Codi Medicament és un dels projectes seleccionats per ser impulsats pels fons d'innovació del CatSalut.

Els PSM són un problema de salut pública de primer ordre, que està directament o indirectament relacionat amb el 5-10% dels ingressos hospitalaris, el 30% de les consultes als Serveis d'Urgències dels hospitals i generen un gran nombre de reconsultes en el sistema sanitari.