Actualitat >

Notícies

Represa del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions

El plenari del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, del qual forma part el CSC, es va reunir, el passat 17 de gener, amb la directora del Pla Nacional de Salut, Magda Casamitjana, i el seu equip, per tal de revisar les línies estratègiques del darrer Pla aprovat i reavaluar-ne les prioritats. Les entitats van fer un treball d'anàlisi, per a cada línia, que es va traslladar, durant la trobada, en un debat obert i participatiu.

La voluntat de les parts és que el Pla integral esdevingui un instrument de país per orientar i prioritzar l'acció interdepartamental des de la Generalitat, a través d'un treball conjunt amb tot el sector que s'hi troba representat. Les línies estratègiques, ja definides en l'anterior pla, són les següents:

  • LE 1. Impuls de les accions necessàries per al desplegament del programa de lluita contra l'estigma.
  • LE 2. Promoció de la integració de les intervencions dels serveis de salut, socials i educatius de la petita infància, de la població en edat escolar i de l'adolescència amb especial risc o vulnerabilitat.
  • LE 3. Promoció dels drets i millora de l'atenció en els entorns assistencials.
  • LE 4. Promoció i millora dels programes de suport a les famílies de les persones amb trastorn mental.
  • LE 5. Promoció de les accions necessàries per a la consecució activa de la inclusió comunitària de les persones adultes amb trastorn mental greu i addiccions.
  • LE 6. Promoció de les accions necessàries per a la inserció laboral de les persones adultes amb trastorn mental greu i addiccions.
  • LE 7. La millora de l'atenció en salut mental en l'àmbit judicial i en el d'execució penal per a persones en situació de privació de llibertat i subjectes a mesures de seguretat, així com per a persones amb la capacitat modificada judicialment.
  • LE 8. Millora i promoció de l'atenció integral de les persones grans en el seu entorn habitual i residencial substitutori de l'habitatge.
  • LE 11. Promoció de l'associacionisme i de la participació ciutadana i social de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

Durant la reunió, les entitats participants es van emplaçar a establir un calendari periòdic de reunions de seguiment i a realitzar una reunió plenària amb els diferents interlocutors dels Departaments de la Generalitat. La voluntat és reprendre el treball conjunt, per tal d'assolir els objectius definits pendents d'operativitzar en el marc del pla integral, en coordinació amb el Pacte de Salut Mental.