Actualitat >

Notícies

La participació dels professionals, una estratègia efectiva per millorar la coordinació clínica

En el marc del projecte internacional Equity-LA II, el Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC ha publicat un nou article, a la revista internacional PLoS ONE, on s'analitzen els resultats que mostren l'efectivitat de les intervencions dissenyades i implementades a través de processos participatius en cinc països de l'Amèrica Llatina.

Sota el títol Evaluating the effectiveness of care coordination interventions designed and implemented through a participatory action research process: Lessons learned from a quasi-experimental study in public healthcare networks in Latin America", l'article aborda l'efectivitat de les intervencions dissenyades i implementades mitjançant processos d'investigació-acció participativa (IAP), amb l'objectiu de millorar la coordinació clínica entre nivells d'atenció en xarxes de serveis de salut públics de Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic i Uruguai.

Els resultats d'aquest treball, elaborat pel SEPPS en col·laboració amb els equips investigadors dels països participants, són rellevants per a professionals, gestors i policy-makers que busquen formes efectives d'introduir canvis a les organitzacions i a la pràctica assistencial per millorar la col·laboració clínica entre nivells d'atenció. També aporten recomanacions metodològiques per a aquells que vulguin avaluar la implementació d'intervencions participatives en les seves organitzacions.

Malgrat el reconeixement de la importància de dissenyar i implementar intervencions involucrant activament els i les professionals de l'àmbit sanitari per aconseguir canvis en la pràctica clínica, encara es té poc coneixement sobre l'efectivitat d'aquestes estratègies i de la millor forma d'avaluar-les.

L'article presenta resultats d'un estudi quasi-experimental, basat en dues enquestes a metges d'atenció primària i hospitalària en dues xarxes de cada país (intervenció i control), utilitzant el qüestionari COORDENA. Les intervencions implementades es basaven, majoritàriament, en reunions conjuntes entre professionals de diferents nivells assistencials per discutir casos clínics, formar als professionals  i establir protocols compartits.

Encara que amb diferències entre països, els resultats mostren una millora dels factors d'interacció, com ara el coneixement i la confiança mútua entre metges dels diferents nivells assistencials. En algunes xarxes, també va millorar la consistència de l'atenció, la coordinació en el seguiment dels pacients i la percepció de coordinació clínica entre nivells.

És important destacar que aquests resultats es van obtenir a nivell de tota la xarxa de serveis (i no es limiten als participants) i en aspectes de la coordinació que els professionals van seleccionar per la rellevància en la seva pràctica assistencial. Tot això representa un assoliment important, especialment considerant que el marc temporal de l'avaluació va ser limitat en la majoria dels casos.

En resum, el resultats mostren l'impacte positiu d'intervencions basades en processos participatius en la millora de resultats relatius a la coordinació clínica. No obstant això, aquest tipus de processos, més lents i graduals, requereixen períodes d'implementació més llargs per identificar canvis quantificables i consolidar-se. El caràcter participatiu i flexible de les intervencions planteja, també, reptes metodològics per a l'avaluació, que requereix un enfocament integral que avaluï simultàniament l'efectivitat i el procés d'implementació, i utilitzant mètodes mixtos, per entendre millor els resultats.

Signen l'article: María Luisa Vázquez, Andrea Miranda i Ingrid Vargas (Consorci de Salut i Social de Catalunya), Pamela Eguiguren (Universitat de Xile), Amparo Mogollón (Universitat del Rosario), Marina Mendes (Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira), Julieta López (Universidad Veracruzana) i Fernando Bertolotto (Universidad de la República).

L'article ha estat elaborat en el marc del projecte Equity-LA II: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina, projecte col·laboratiu finançat per la Unió Europea, liderat pel Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya, amb participació d'institucions de vuit països: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Universidad del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai).

Enllaços relacionats